BM: Kürdistan Bölgesi’nde çocuk gelin %14

Süleymaniye (Rûdaw) – Birleşmiş Milletler’in (BM) resmi verilerine göre, Kürdistan Bölgesi’nde18 yaşından önce evlendirilen kız çocuklarının oranı %14.

 

İtalya Merkezli Un Ponte Por (UPP) Derneği, BM destekli olarak 7 aydır Kürdistan Bölgesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.

 

Rûdaw’a konuşan UPP Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Elias Gorisky 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde projelerine start verdiklerini belirterek şöyle konuştu:

 

“Proje 2 ayda tamamlanacak. İlk ay, uluslararası uzmanlar tarafından Kürdistan Bölgesi’ndeki sivil toplum kuruluşları (STK) ile eğitimcilere konuyla ilgili kurs verilecek. İkinci ay ise sertifika alan görevliler; halkı, öğrencileri ve kamplarda yaşayan göçmenleri eğitecek.”

 

UPP Derneği Kürdistan Bölgesi’ndeki din adamlarıyla da bir araya gelerek halkın, camilerde çocuk yaşta evliliklere karşı uyarılmasını sağlayacak. Dernek ayrıca bölgede kız çocuklarını ve aileleri bilinçlendirmek için bir de kitap yayımladı.

 

700 milyon çocuk gelin

 

BM raporunda başta Afrika ve Asya’dan olmak üzere dünya genelinde 700 milyon kız çocuğunun 18 yaşından önce  evlendirildiği ve Hindistan ile Pakistan’da bu sayının oldukça fazla olduğu belirtildi.

 

Dr. Elias Gorisky, “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin birlikte yaptığı araştırmada, Kürdistan Bölgesi’nde kız çocuklarının %14’ünün 18 yaşından önce evlendirildiği saptandı” dedi.

 

Kamplardaki hikaye

 

UPP Derneği yaklaşık 7 aydır Kürdistan Bölgesi’ndeki mülteci kamplarında çalışmalarını sürdürüyor.

 

Dr. Gorisky, “Kamplardaki ailelerle görüştüğümüzde bu ailelerin çocuklarını zorlu yaşam şartları veya başlık parasından dolayı erken yaşta evlendirdiklerini gördük. Ki bu da kız çocuklarının satıldığını gösteriliyor”değerlendirmesinde bulundu.

 

Erken evliliklerin büyük bölümünün kısa süreli olduğunu söyleyen Dr. Gorisky, “Kızlar, psikolojik olarak evliliğe hazır olmayıp, çocuk oyunları oynamak isteyebiliyor” diye konuştu.

 

UPP Derneği, Kürdistan ve Irak parlamentolarının çocuk yaşta evlilikle ilgili yasa çıkarmak zorunda olduğunu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin de her şeyden önce resmiyet dışında yapılan evlilikleri yasaklaması gerektiğini belirtiyor.

 

Büyük bir proje

 

Rûdaw’a konuşan Eski Duhok Şiddete Karşı Kadını Koruma Müdürü Dr.İsmail Ebubekir, UPP Derneği’yle yaklaşık 7 aydır çalıştıklarını belirterek, “Söz konusu proje Kürdistan Bölgesi Hükümeti’yle birlikte yürütülen önemli bir projedir. Proje sonunda erken evliliklerde önlem alınırsa, geçmişe oranla başarı elde etmiş olacağız” diyor.

 

BM’nin raporu hakkında da Dr. Ebubekir, “BM’nin verdiği rakamlar şayet doğru ise bu ciddidir. Ancak daha kesin bilgi için detaylı araştırma yapılması gerekiyor. Çünkü Duhok kentinde 18 yaşından küçük evliliklerin sayısı oldukça düşük” şeklinde konuştu.