Rûdaw'ın Hamdaniya yangın haberi, uluslararası bir ödüle aday gösterildi

Erbil (Rûdaw)- Rûdaw Medya Grubu'nun Musul’a bağlı Hamdaniye ilçesinde çıkan yangınla ilgili yaptığı haber çalışması, İngiltere'nin başkenti Londra'da uluslararası bir ödüle aday gösterildi. Rûdaw, dünyanın büyük medya kuruluşlarıyla birlikte bu prestijli ödül için yarışacak.

26 Eylül 2023 gecesi, Hamdaniye'deki Heysem Düğün Salonu'nda çıkan yangın büyük bir felakete yol açtı. Olayda 122 kişi hayatını kaybetti ve onlarca kişi yaralandı. Rûdaw Medya ekibi, yangının hemen ardından olay yerine ulaşarak dünya için profesyonel bir haber çalışması gerçekleştirdi.

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, Rûdaw'ın görüntü ve videolarını haber kaynağı olarak kullandı. Associated Press, France-Presse ve ENEX gibi dünyaca ünlü haber ajansları, Rûdaw'ın videolarını on binlerce abonesine iletti.

Hamdaniye olaylarının birinci yıl dönümünde, Uluslararası Yayıncılar Birliği, bu haber çalışmasını "En İyi Acil Haber" kategorisinde aday gösterdi. CNN, National ve TRT, Gazze olaylarıyla ilgili habercilik çalışmalarıyla aday olurken, BBC, İngiliz siyasetçi Jeffrey Donaldson'ın tutuklanması haberi ile yarışıyor. Ayrıca CNA, Filipinli sivillerin Güney Çin Denizi'ne göçünü kapsayan haberiyle ödül için aday gösterilen bir diğer kuruluş.

Rûdaw, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nden bu uluslararası ödüle aday gösterilen tek medya kuruluşu olarak bir kez daha dünya çapında güçlü medya kuruluşlarıyla yarışıyor. Orta Doğu'dan ise Al Jazeera, Al Sharq ve The National, Uluslararası Yayıncılar Birliği ödüllerine aday gösterildi.

Aynı zamanda Bloomberg, İngiliz Channel 4, CBC, Financial Times ve Voice of America gibi dünya çapında tanınan diğer medya kuruluşları da farklı çalışmalarla bu ödüller için yarışıyor.

"Olayın gerçekleştiği gece yoğun bir haber çalışması başlattık"

Rûdaw'ın Output Müdürü Şaxewan Mahmud, Hamdaniye olayı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Olayın gerçekleştiği gece yoğun bir haber çalışması başlattık, felaketin görüntülerini ve Hristiyanların sesini tüm dünyaya ilettik," dedi.

Uluslararası Yayıncılar Birliği, bu yılki adayların belirlenmesinde standartların yükseldiğini vurgularken, "Bu yılki ödüller için aday gösterilmek önemli bir başarıdır, çünkü 2024'te tüm kategorilerimizdeki katılım standartları önemli ölçüde yükseldi" açıklamasında bulundu.

1993 yılında Londra'da kurulan Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin üyeleri arasında CNN, Voice of America, ABC ve Al Arabiya gibi dünya çapında birçok medya kuruluşu bulunuyor.

22 Kasım 2024 tarihinde, İngiltere'nin başkentinde özel ve geniş katılımlı bir törenle bu yılın kazananları açıklanacak. Rûdaw Medya Grubu da aday olarak törene davet edildi.