Göreve yeni başlayan Bangladeş’in Irak Büyükelçisi Muhammed Fazıl Elbari, özel bir röportajda Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.
Genel olarak Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan ve çalışan Bangladeşliler, konsolosluk açma planı ve Bangladeş-Kürdistan Bölgesi ilişkilerine yoğunlaşan sorular ve cevaplar şöyle:
Rûdaw: Sayın Elbari, henüz yeni büyükelçilik görevine başladınız. Irak’ta yakın zamanda seçimler düzenleniyor. Seçim sürecini ve seçimlerin geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
10 Ekim’de düzenlenecek seçimlere bütün demokratik partilerin katılmasını ve seçimlerin barışçıl bir şekilde yapılmasını umuyoruz. Şu ana kadar seçimlerin önüne geçebilecek olası herhangi engel görmüyoruz.
Rûdaw: Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile Erbil’de görüştünüz. Gündeminizde ne vardı? Sayın Barzani’yi Bangladeş’e davet ettiniz. Bu davetin amacı nedir?
Kurulduğumuz yıl olan 1971’den beridir Irak’la her daim sıcak ilişkilerimiz oldu. Irak, 1972’de Bangladeş’i ilk tanıyan Müslüman ülkelerden biriydi. Irak halkının kalbimizde özel bir yeri var. Her iki ülke de Müslüman. Irak’la olan ikili ticari ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Kürdistan Bölgesi’nin ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına çok önemli bir yer olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Kürdistan Bölgesi’nde çok sayıda Bangladeş vatandaşı yaşıyor ve çalışıyor. Bir kısmı 14-15 yıldır burada. O yüzden burayı ziyaret ederek liderlerle bir araya gelmeyi düşündük.
Rûdaw: Somut anlamda nasıl bir ticaret ve hangi sektörlerde?
Deri sanayi ya da sırtını deri sektörüne dayayan başka sektörler adına bir alan olduğunu öğrendiğimizde ikili ticari ilişkilerimizi geliştirebileceğimizi düşündük. Bangladeş, deriden yapılma pek çok ürünün üretildiği ve bu ürünlerin diğer ülkelere ihraç edildiği bir ülke. Şartları göz önüne aldıktan sonra, şüphesiz öneri ve fırsatları değerlendireceğiz.
Rûdaw: Pek çok Bangladeşli genç Kürdistan Bölgesi’nde çalışıyor. İşe adanmalarıyla ünlüler. Siz onların durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ziyaretimde Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan birkaç vatandaşımız [Bangladeşli] ile bir araya gelme fırsatımız oldu. Fikir alışverişinde bulunduk. Hepsi de burada çok iyi yaşadığını ve her anlamda kendilerine yardım edildiğini belirttiler. Burada uyum içinde yaşıyorlar. Burada yaşamaktan memnunlar ve durumları iyi. Bunu, Bangladeş’e dönünce hükümete iletmekten memnun olacağım.
Rûdaw: Bildiğiniz kadarıyla Irak ve Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının Bangladeşlilere karşı tutumu nasıl, bu tutumdan memnun musunuz?
Evet, memnunuz. Hepsi herhangi bir sorun ve kötü bir tutum olmadığını belirtti. Gerek vatandaşlar, gerek işverenler, gerekse devlet yetkilileri, hepsi de kendilerine iyi davranıyor. O yüzden de memnunlar ve bir büyükelçi olarak buna çok sevindim.
Rûdaw: Bangladeşli işçilerin esas olarak karşılaştığı sorun nedir?
Açıkçası burada bahsetmeye değer büyük bir sorun yaşamıyorlar. Önceki zamanlarda oturum izninin verilmemesi, vize sağlanmaması gibi sorunlar vardı. Fakat onlara kanunen oturum ve çalışma süresi verildi. Sonrasında ğpek çoğu bu fırsatı değerlendirdi ve resmi olarak şu anda burada yaşıyor ve çalışıyorlar. Bu anlamda herhangi bir mesele yok.
Rûdaw: Burada yaşayacağınız Bangladeşlilere mesajınız ne olacak? Daha iyi hayat standartları için ne yapılması gerekiyor?
Kendilerini hemen ziyaret etmemizi istiyorlar ve bir sorunla karşılaştıkları zaman onları gözetmemiz ve sorunun çözülmesi için yetkililerle konuşmamız yönünde talepleri var.
Rûdaw: Burada ya da Irak’ta herhangi bir ofisiniz var mı? Size ulaşmaya çalıştıkları zaman ne yapıyorlar?
Burada herhangi bir ofisimiz yok. Fakat büyükelçiliğimizin çalışanları birkaç ayda bir Erbil ve Kürdistan Bölgesi’nin diğer kentlerini ziyaret ediyorlar. Konsolosluk hizmetlerini sunuyorlar. Size şunu da söyleyeyim: Burada fahri konsolosluk açmayı düşünüyoruz. İlgili kişilerle konuştum. Bize fahri konsolosluk yerine daimi konsolosluk açılması yönünde görüş bildirdiler. Bu anlamda benim de hükümete ve yetkili makamlarla konuşmam gerekiyor.
Rûdaw: Yani konsolosluk açma planınız var mı?
Şu an fahri konsolosluk açılması yönünde plan var. Fakat dediğim gibi şayet resmi bir konsolosluk açılırsa daha iyi olacağı yönünde fikirler var. Başka pek çok ülke burada konsolosluk açmış durumda. Ben de Bangladeş hükümetine bunu bildireceğim.
Rûdaw: Kürdistan Hükümeti Başkanı ile bu konuyu konuştunuz mu?
Evet.
Rûdaw: Konsolosluk açma planınızı nasıl karşıladı?
Açıkçası resmi konsolosluk açılmasını istiyorlar. Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Bölümü Sorumlusu da bu yönde fikir belirtti.
Rûdaw: Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Doğrusu şu an acil olarak her iki taraf arasındaki ilişkileri geliştirmeyi öncelikli görev olarak görüyorum. Bu yüzden de çok sıkı çalışmamız gerekiyor. İki ülke arası üst düzey görüşmelerin yapılması gerekiyor. Gerek hükümet, gerek sanayici ve üreticiler nezdinde. Seçimlerin huzur içinde atlatmayı umuyoruz, ardından daha çok odaklanabilirim.
Rûdaw: Sayın Büyükelçi, çok teşekkür ederim.
Bana bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın