DUHOK- Gazeteci İslam Keşani serbest bırakıldı

Haber Merkezi – Duhok Asayişi, “PKK ile ilişkisi olduğu” gerekçesiyle tutuklanan gazeteci İslam Keşani’yi kefaletle serbest bıraktı.

Speda TV Duhok Ofisi sorumlusu, gazeteci İslam Keşani 24 Ağustos Perşembe günü tutuklanmıştı.

Ulusal ve uluslararası medya kuruluşları ile STK’lar, Keşani’nin tutuklanmasına yönelik yoğun eleştirilerde bulunmuştu.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Gazeteciler Sendikası Duhok Şubesi Başkanı Muhammed Sadık, Keşani’nin bugün sabah saatlerinde kefaletle serbest bırakıldığını duyurdu.

Sendikayla birlikte, yerel kurumlar ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Keşani’nin tutuklanmasını kınamış ve serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Zaho Asayişi’nden Keşani’nin tutuklanmasına yönelik yapılan açıklamada Keşani’nin “PKK ile bağlantısı” olduğunu belirtmiş, “Kürdistan Bölgesi’nin güvenliği ve istikrarına yönelik tehdit teşkil eden herhangi bir grup ya da partiye izin verilmeyecektir” ifadesini kullanmıştı.

Asayiş, Keşani’nin 2003 yılında yasalaşan “23’ncü Madde” çerçevesinde tutuklandığını belirtse de söz konusu maddede gazeteciliğe dair herhangi bir hüküm bulunmuyor.

Kürdistan İslami Birliği’nin (Yekgirtû) üyesi olan Keşani’nin tutuklanmasına yönelik konuşan Yekgirtû’nun medya grubu yetkilisi Aso Hamid de Rûdaw’a yaptığı açıklamada Keşani’nin kendilerinin bir üyesi olduğunu ve PKK ile herhangi bir ilgisi olmadığını belirtmişti.

Gazeteci haklarını koruma örgütü METRO’nun verilerine göre Kürdistan Bölgesi'nde geçen yıl gazeteci ve medya kuruluşlarına yönelik 431 ihlal yaşandı.