İyon Denizi’nde mahsur kalan Kürt mülteciler kurtarıldı

Haber Merkezi – Avrupa'dan Dönen Mülteciler Derneği Temsilcisi Rûdaw'a, Yunan sularında bir teknede mahsur kalan göçmenlerin kurtarıldığını söyledi.

25 Ağustos akşamından bu yana, çoğu Doğu Kürdistan vatandaşı çok sayıda Kürt göçmen, Yunan açıklarında İyon Denizi’nde bir teknede mahsur kalmıştı.

Edinilen bilgiye göre Yunanistan'ın batısındaki İyon Denizi'nde Kürt göçmenleri taşıyan tekne bozuldu. Bunun ardından insan kaçakçıları tekneyi terk ederek kaçtı. Teknede mahsur kalan yaklaşık 80 göçmen ise yardım istedi.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda göçmenlerin zor durumda oldukları görülüyordu.

Avrupa'dan Dönen Mülteciler Derneği Temsilcisi Peşrew Abdullah Rudaw'a verdiği demeçte, göçmenlerin bu akşam saat 18:27 sularında Batı Yunan donanması tarafından kurtarıldığı söyledi.

Abdullah, Yunan donanmasının kendilerine verdiği bilgiye göre göçmenlerin bir adaya gönderileceğini ve ardından bir Yunan kampına nakledilebileceklerini söylediklerini belirtti.

Peşrew Abdullah "Dün akşam İçişleri Bakanlığı ve Yunan donanması yetkilileriyle temasa geçtik. Onlardan göçmenlere yardım etmelerini istedik. Neyse ki, oluşan kamuoyu baskılarından sonra göçmenler kurtarıldı ve çok şükür hepsi güvende.mHepsi sağlıklı. Bir sağlık merkezinde kontrolleri yapılacak" ifadelerini kullandı.

Avrupa'dan Dönen Mülteciler Derneği Temsilcisi Peşrew Abdullah Rûdaw aracılığı ile Kürdistan Bölgesi yetkililerine insan kaçakçılığı yapan kişilere karşı idari ve yasal tedbirlerin alınması çağrısı yaptı.

Yunan hükümeti sadece Ağustos ayında 25 bin göçmenin Türkiye’den ülkelerine kaçak yollarla girmeye çalıştığını açıkladı.

Yunanistan, Taliban'ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından meydana gelebilecek olası göç dalgasını önlemek için Türkiye sınırındaki çit duvar ördü. Yapılan açıklamada 40 kilometreye ulaşan duvarın Meriç boyunca uzatılması kararlaştırıldı.