Tanınmış Amerikalı yazar: Neçirvan Barzani bölgedeki barışın baş müzakerecisi olabilir

26-06-2024
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani
Etiketler Qanta Ahmed Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Baş müzakereci Barış İsrail Hamas Hizbullah Hizbullah Libnanê
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Tanınmış ABD’li-İngiliz gazeteci yazar, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Orta Doğu'da, özellikle de İsrail ile Hamas ve İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimlerde kilit bir müzakereci ve barış yapıcı olabileceğini söyledi.

Tanınmış Amerikalı-İngiliz yazar ve Orta Doğu uzmanı Qanta Ahmed, Fox News'e Orta Doğu'daki son durum ve İsrail ile Filistin, Hamas ve Lübnan Hizbullah'ı arasında tırmanan savaş hakkında konuştu.

Qanta Ahmed, Filistin meselesi ile birlikte İsrail, Lübnan, Hizbullah ve Hamas arasında yükselen ve giderek Orta Doğu’ya yayılan gerilimde Neçirvan Barzani’nin barışçıl bir aktör olarak rol alabileceğine işaret ederek şunları söyledi:

“Kürdistan Devlet Başkanı Başkan Neçirvan Barzani, tüm bölgede İran'la iyi ilişkileri, Irak'la iyi ilişkileri, Türkiye ile iyi ilişkileri ve ABD'yle çok iyi ilişkileri olan tek tarafsız isimlerden biri olabilir. Ve kendisinin bölgeye yayılan bu savaşta hiçbir çıkarı bulunmamakta. Başkan Neçirvan baş müzakereci ve barış yapıcı olabilir.”

Kürdistan Bölgesi Başkanı geçtiğimiz aylarda birçok kez bölgedeki son gerilime ilişkin yaptığı değerlendirmede  Orta Doğu'da barışa ulaşmanın önemini vurguladı.

Neçirvan Barzani 14 Nisan’da Süleymaniye’de yaptığı bir konuşmada  "Geçen 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırısı ve onlarca sivilin kaçırılmasının ardından Gazze'de yıkıcı bir savaş ve büyük bir yıkım yaşandı. Bu büyük bir insani felakettir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Başkan Neçirvan Barzani "Çözüm iki devletli çözümdür. Kürdistan Bölgesi bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklemektedir. Barış ve istikrarın tek yolu budur" demişti.

ABD'nin İsrail'le güçlü bağları var ve İsrail ordusunun Hamas'a karşı askeri operasyonlarının bir kısmını destekliyor. İran İslam Cumhuriyeti ise İsrail'e şiddetle karşı çıkıyor, Lübnan Hizbullah'ını ve Filistin Hamas'ını güçlü bir şekilde destekliyor.

Türk yetkililer de defalarca Hamas'la dayanışma içinde olduklarını ifade etti ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ülkesinin Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonu nedeniyle eleştirdi. Bu bölünme, krizin daha da derinleşmesine hatta tırmanmasının önlenmesini imkansız hale getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, taraflar arası ateşkes sağlamak amacıyla Orta Doğu'yu yedi kez ziyaret etti.  Katar ve Mısır’ın da dahil olmasıyla yalnızca bir kez 24-30 Kasım 2023 tarihleri arasında ateşkes ilan etmeyi başardı.

Savaş bölgede büyük bir krize ve gerile yol açtı. Hamas ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalarda şu ana kadar 37 bin 658 Filistinli öldü, 86 bin 237 kişi de yaralandı.

7 Ekim 2023'ten bu yana Hamas ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalarda bin 139 İsrailli öldürüldü ve 8. Bin 730 kişi de yaralandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli