81 Rojavalı avukattan BM ve AB’ye Selahattin Demirtaş mektubu

26-05-2024
Etiketler Selahattin Demirtaş Rojavalı avukatlar Kobani Davası Rojava Muhammed Emin Müslim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojavalı avukatlar, AB ve BM’ye yönelik kaleme aldıkları mektup ile Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısında bulundular. Rûdaw’a konuşan Rojavalı avukatlardan Müslim, “Türkiye, Demirtaş’a siyasi bir muamelede bulunmuştur” dedi.

16 Mayıs’ta görülen Kobani Davası kapsamında HDP'nin eski eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verdi. İki siyasetçi için de tutukluluğun devamına karar verildi.

Mahkeme ayrıca Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e de 10 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca pek çok Kürt siyasetçiye ağır ceza verildi.

Almanya, İngiltere, Norveç, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde ve Rojava’da (Kuzey ve Doğu Suriye) yaşayan 81 avukat, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik kaleme aldıkları mektup ile Kobani Davasında verilen cezaların iptal edilmesi ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Çağrı metninde Demirtaş’a ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları hatırlatıldı.

81 avukattan biri olan Muhammed Emin Müslim, Almanya’nın Bochum kentinden Rûdaw’ın Rojava bültenine katılarak metinle ilgili bilgi verdi.

“Bu cezayı siyasi olarak görüyoruz”

Dilbixwin Dara'nın sorularını yanıtlayan Müslim, kararların “siyasi” olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

“Türkiye mahkemesine göre Selahattin Demirtaş, Kobani’ye destek vererek ‘teröre destek’ olmuş oluyor. Biz Rojavalı avukatlar olarak bu davada bu yüzden kendisine verilen bu cezayı siyasi olarak görüyoruz. Bu yasal bir ceza değil.

Demirtaş’ın kendisi siyasi bir figürdür ve kendisi Kürt davasının barışçıl bir şekilde sonuçlanması adına çaba göstermiştir.

Türkiye, Demirtaş’a siyasi bir muamelede bulunmuştur.

Demirtaş silahlı biri değil ve biz avukatların takip edebildiği kadarıyla ortada kendisine verilen cezaya ilişkin delil de yoktur.”

AİHM’in Demirtaş’a yönelik serbest bırakılması gerektiğini bildiren kararı da hatırlatan Müslim, “Avrupa mahkemeleri de hükümlerin kanuni olmadığını duyurmuştu” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli