Kürdistan Bölgesi hükumeti: ABD’nin Dini Özgürlükler Raporu’nu değerli buluyoruz

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümeti Uluslararası Raporları Yanıtlama Ofisi, ABD’nin 2020 yılı Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu hakkında, “Kürdistan Bölgesi hükumetinin önceliği her türlü etnik ve dini ayrımcılığı ortadan kaldırmaktır” açıklamasını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 12 Mayıs 2021 tarihinde “2020 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporunu” açıkladı.

Raporun Irak kısmında, dini ve etnik azınlıkların haklarının korunması ve birlikte yaşam prensipleri konusunda Kürdistan Bölgesi hükumetinden övgü ile söz edilirken Irak hükumeti, ülkedeki durumlar nedeniyle eleştiriliyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Uluslararası Raporları Yanıtlama Ofisi de, yazılı bir açıklama ile rapora yanıt verdi.

“Kürdistan Bölgesi hükumetinin önceliği her türlü etnik ve dini ayrımcılığı ortadan kaldırmaktır” denilen açıklamada, Küridstan Parlamentosu’nun 2007 yılında Evkaf Bakanlığı’nın ismini Evkaf ve Dini İşleri Bakanlığı olarak değiştirdiği, bu temelde tüm dini azınlıklara hizmet ettiği hatırlatıldı.  

Kürdistan Bölgesi yasalarının doğrudan veya dolaylı yollarla dini ayrımcılığı savunan tüm gelenekleri, şiddete yol açan, kin ve nefret barındıran tüm siyasi ve dini söylemleri ve yayınları yasakladığına dikkat çekilen açıklamada, 111 sandalyeli Parlamentoda etnik ve dini azınlıklara 11 sandalye ayrıldığını belirtildi.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi’ndeki Ezidi Kürtlerin hiç bir baskıya maruz kalmadan kendi inançlarını her yerde özgürce yaşadıkları, siyasi temsiliyete sahip oldukları vurgulandı.

Ayrıca, hükumetin Ezidileri Kueterma Ofisi üzerinden Birleşmiş Millerler’in de desteği ile IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtlerin akibetinin belirlenmesi, kurtarılması ve yine IŞİD’in işlediği insani suçların açığa çıkarılarak suçluların yargılanması için sınırsız bir çaba içerisinde olduğu kaydedildi.  

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi hükumetinin Şengal, Kerkük ve Hanekin gibi tartışmalı bölgelerde de Ezidi ve Hsitiyanların durumunu yakından takip ettiği, bu bölgelerde birlikte yaşam koşullarının korunması için mücadele ettiği ifade edildi.  

ABD 2020 Dini özgürlükler Raporu

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan raporun Irak’la ilgili kısmında, Irak’ta Müslümanlar dışındaki Hıristiyan, Ezidi ve Sabei-Mendai ve diğer dini unsurların dini inanç ve uygulama özgürlüklerinin yasalarla sabit olduğu ancak buna rağmen sözkonusu gruplara yönelik şiddet ve taciz olaylarının sürdüğü belirtildi.

Kürdistan Bölgesi dışındaki bölgelerde güvenlik güçlerinin yaygın olarak bu tür olayların yaşandığına dikkat çekilen raporda, Musul ve civarında Şii milisler tarafından Ezidi ve Hıristiyanlara karşı bu tür uygulamaların sürdüğü kaydedildi.

Yine Bağdat'ta Madai Mahallesi'ninde yaşayanların evlerini terk etmeye zorlandığı, mahallenin demografisini değiştirme yönünde bir girişim olduğuna değinilen raporda, Hanekin’de Kakailerin IŞİD baskısı altında yaşamaya devam ettiği hatırlatıldı.

Şengal’in durumuna da bir parantez açılan raporda, ilçede 1015’ten sonra Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) kendi saflarına katmak için yüzlerce Ezidi çocuğu “kaçırdığı” ve 70 çocuğun hâlâ kayıp olduğu belirtildi.

Raporda, Başbakan Mesrur Barzani’nin 3 Ağustos 2020’de Ezidilere yönelik soykırımın yıldönümünde, “tüm taraflara Şengal’i yeniden inşa etmek, kentteki koşulları normalleştirmek ve yabancı silahlı güçler ile milislerden temizlemek için çağrı yaptığı kaydedildi.