ROJHILAT -İran Kürt kadın hakları aktivistlerini cezalandırıyor

26-03-2023
Jina Muderis Gurci - Şilan Kurdistani
Jina Muderis Gurci - Şilan Kurdistani
Etiketler Şilan Kurdistani Sine Rojhılat Kadın aktivist Jina Muderis Gurci
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran Devrim Mahkemesi, kadın hakları aktivisti Şilan Kurdistani’ye 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme bir başka Kürt kadın aktivisti ise “İslam Cumhuriyeti rejimini yıkma girişiminde bulunmak” iddiasıyla yargılıyor.

Rojhılat’ın Sine kentinde Jina Mehsa Emini eylemlerine katıldıktan sonra gözaltına alınan Kürt kadın hakları aktivisti Şilan Kurdistani’ye 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Şilan Kurdistani’ye  Sine Devrim Mahkemesi I. Şubesinde görülen davada “Jinawu Kadın Grubu üyesi olmak” suçlamasıyla 2 yıl 9 ay, “iran hükümetine karşı gösteri çağrısında bulunmaktan 7 ay toplamda 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Mahkemenin kararı üst mahkeme tarafından onaylanırsa Şilan Kurdistani 33 ay hapis cezası yatacak. 

Şilan Kurdistani 23 Ekim 2022’de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı. 10 gün sonra kefaret ile serbest kalan Kürdistani’nin davası devam ediyordu.

Öte yandan 22 Eylül 2022’de Sine’de gözaltına alınan ve 40 gün sonra kefaret ile serbest kalan Jina Mudaris Gurci isimli Kürt kadın aktivist, “İran ulusal güvenliğini tehdit etmek” “İran rejimini yıkmak isteyen gruplar ile ilişki içerisinde olmak”  suçlamasıyla yargılanıyor.

Jina Muderis Gurci’ye daha önce “Pişman olduğu”na ve bir daha hiçbir siyasi eyleme katılmayacağına dair belge imzalatılmak istenmiş ancak genç kadını bunu reddetmişti. Bu tavrından sonra Gurci için hazırlanan iddianamede hakkındaki suçlamalar ağırlaştırıldı.

Jinawu Kadın Grubu, 2021’in başında Rojhılat’ın Sine kentinde bir grup kadın aktivist tarafından kuruldu. Grup, kadınlara karşı toplumda ve yasalardaki ayrımcılık ile mücadele etmek aynı zamanda kadınlara yönelik şiddeti önlemek amacıyla kuruldu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli