Fotoğraf galerisi

27-02-2023
17 Photos
Bilind T.Abdullah

Ermenistan’ın Erbil Konsolosluğu'nun açılışının ikinci yıl dönümünde "Ermenistan'daki Azınlıklar, Belge ve Fotoğraf Arşivi" ismiyle özel bir sergi açıldı.

Sergide Ermeni alfabesi ile yazılmış Kürtçe ve Ermenice eski belge ve fotoğraflar yer aldı.

Ermenistan’daki azınlıkların eski fotoğraflarının yer aldığı sergide, Kürtçe ve Ermenice el yazmaları iki bölüm şeklinde ziyaretçilere sunuldu. Sergide MS 15. ila 17. yüzyıllara tarihlenen Ermeni alfabesiyle yazılan Kürtçe belgeler de yer aldı.

Sergide, Ermenistan’daki Kürtçe okulların fotoğraflarının, ilk Kürt filmi Zare’nin görsellerinin, 1930’da yayın hayatına başlayan ve hala devam eden ilk Kürtçe gazete Rêya Taze’nin sayılarının yer aldığı çeşitli dönemlere ait belgeler sunuldu.

Rûdaw’a konuşan Matanadran Eski Yazıları İnceleme Enstitüsü'nden araştırmacı ve tarihçi Gor Yeranian, Ermeni alfabesi ile kaleme alınan belgelerin 15. Yüzyıla kadar uzandığını söyledi.

Sergide bazı eski atasözlerinin de belgelendiğini anlatan tarihçi Gor Yeranian, “Bu atasözleri Kürtçedir ve Ermeni alfabesiyle yazılmıştır” dedi. Gor Yaranian, Ermeni tehciri döneminde birçok tarihi el yazmasının yok edildiğini kaydetti.

Sergiye katılan Kürdistan Bölgesi Gençlik ve Kültür Bakanı Heme Heme Said, Kürtler ve Ermeniler arasında tarihi bağlar olduğunu belirterek eski Sovyetler Birliğinin özgür ve demokratik ortam sunduğu  azınlıkların, özellikle de Kürtlerin bu ortamdan büyük istifade sağladığını söyledi.

Gençlik ve Kültür Bakanı Said, “Bu belgelerden faydalanacağız. Erivan'daki Evrakları Koruma Genel Müdürlüğü'nü bizzat ziyaret ettik ve dört Kürtçe kitap bulduk" ifadelerini kullandı.

Ermenistan’ın Erbil Başkonsolosu Erşak Manukiyan da sergiye ilişkin şunları söyledi:

“Amacımız Ermeni azınlıkların yaşamlarını göstermek. Burada geniş bir azınlık arşivi var. Bu tarihi, Kürtçe yazılan ilk kitabın Ermeniler tarafından yazıldığını göstermek istedik. Yani Ermeniler aslında Kürtlerin kültürlerini korumalarına yardımcı oldular. Kürtlerin müzik, sanat, şiirlerini korudular. 15. yüzyılda Kürtler için ilk dua kitabı Ermeniler tarafından yazıldı.”

Ermenistan hükümetinin 2011’deki istatistiklerine göre, azınlıklar ülke nüfusunun yüzde 2,2'sini oluşturuyor.