Başkan Barzani’nin Ofisinden ‘Allavi’ hakkındaki iddialara yanıt

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani’nin Ofisi, Barzani’nin Irak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Allavi ile kişisel herhangi bir problem olmadığını, ancak yeni kabinede yer alacak isimleri belirleme konusundaki yaklaşımına ilişkin görüşleri bulunduğunu açıkladı.

Başkan Barzani’nin Ofisinden yapılan açıklamada, Muhammed Tevfik Allavi’nin yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından bazı Kürt ve Arap medya organlarında güya Başkan Barzani’nin kendisine yakın isimleri bakanlığa getirmediği için Allavi ile bireysel problem yaşadığının iddia edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Bu iddialar asılsızdır. Allavi’nin çalışma programı, tarzı ve Irak hükümetinde yer alacak yeni bakanlar konusunda izlediği mekanizma hakkında Sayın Başkan Barzani’nin görüşleri bulunmaktadır. Bu tarz ve mekanizma bileşenlerin hak ve taleplerini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin özgünlüklerini gözönünde bulundurmadığı gibi Irak’taki krizin daha da derinleştirilmesine neden olacaktır” denildi.  

“Başkan Barzani için şahısların isimleri öncelikli değil, aksine siyasi süreç ve gelecekte kurulacak olan hükümette tüm tarafların hakiki ortaklık, denge ve uzlaşı esaslarına uyması önemlidir” denilen açıklamada, Bununla birlikte, nasıl ki bazı taraflar Sayın Allavi’yi başbakanlık için aday göstermişse Kürdistan Bölgesi’nin de bakanlıklar için kendi adaylarını belirleme hakkında sahiptir. Bu hakka saygı duyulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Başta başkent Bağdat olmak üzere, Irak’ın orta ve güney vilayetlerinde 1 Ekim 2019'dan bu yana işsizlik, altyapı yetersizliği ve yolsuzluk gibi nedenlerle düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerin ardından eski başbakan Adil Abdulmehdi, 29 Kasım'da istifa etmişti.

Abdulmehdi'nin istifasından 2 ay sonra Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 1 Şubat 2020'de eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi'ye hükümeti kurma yetkisi vermişti.

Allavi, yeni kabinede tarafsız isimlerin yer alacağını ve taknokrat bir kabine oluşturulacağını açıklamıştı. Allavi’nin bu açıklaması Kürt ve Sünni Araplar tarafından eleştiri konusu olmuştu.

Allavi bugün yaptığı açıklamada, yeni kabineyi yarın (27 Şubat Perşembe) Parlamento’nun güvenoyuna sunacağını belirtmişti.