Kolberlerden kepenk kapatma eylemi

Erbil (Rûdaw) - Rojhılat'ın Bane kentindeki esnaflar, sınırların kapatılmasını kepenk kapatarak protesto etti.

 

İran/Rojhılat ile Irak/Kürdistan Bölgesi arasında sınır ticareti yapan kolberlerin kullandığı yollar kapatılmış durumda.

 

İran Parlamentosu Meriwan Parlamenteri Mensur Muradi, yaptığı açıklamada, sınırların kapatılmasından dolayı sadece Meriwan ve Sewlawa kentlerinde 8 bin kişinin işsiz kaldığını belirtti.

 

Kararın Irak hükümeti tarafından verildiğini dile getiren Mensur Muradi, İran İçişleri Bakanlığı'nın konuyu takip ettiğini söyledi.

 

Bu arada, İran hükümeti, kolberlerin sayısını sınırlandırmayı amaçlayan yeni bir proje üzerinde çalışıyor.

 

Projeye göre, sadece devlet tarafından izni olanlar sınırda çalışabilecek. 

 

İran'ın tamamında 70 bin kolber bulunuyor. Bunlardan sadece 20 bini Rojhılat'ın Sıne'de yaşıyor. Kentte 300 bin kişinin geçim kaynağı dolaylı olarak bu işe bağlı.

 

Sıne İli Kaçakçılıkla Mücadele'den Sorumlu Adalet Kurumu Temsilcisi Hasan Babay ise, “Kolberlerin kullandığı sınırlar konusunda hayat hakkı ve insanların temel geçim kaynağı ile kaçakçılıkla mücadele arasında hangisinin önceliği var, ona bakmak lazım” dedi.

 

Yasalara göre kaçak malların satıldığı dükkan ve pazarların kapatılması gerektiğini dile getiren Hasan Babay, “Yasalar çerçevesinde kolberlerin kullandığı yolları yeniden düzenlemek istiyoruz. Kepenk kapatma eylemleri de başkaları tarafından kötüye kullanılmamalı” ifadelerini kullandı.