Kürdistan Yüksek Yargı Konseyi: Federal Mahkeme’nin kararı barış ve istikrara hizmet etmiyor

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Yargı Konseyi Başkanı Yargıç Hasan, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Bağdat’tan bütçe payının aktarımı hakkındaki kararının barış ve istikrara hizmet etmediğini söyledi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, merkezi yönetimin Kürdistan Bölgesi’ne bütçe aktarılması yönünde aldığı kararın “anayasaya uygun olmadığı” yönünde karar aldı.

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Yargı Konseyi Başkanı Yargıç Abdulcabbar Aziz Hasan, kararın Irak'ta istikrar ve barışa hizmet etmeyeceğini, aksine geçen yıl Irak'ı zor bir krizden kurtaran yeni hükümet kurma çabalarına karşı Kürdistan Bölgesi ve federal hükümet arasındaki anlaşmaya darbe indireceğini belirtti.

Irak Federal Mahkemesi'nin "anayasaya aykırı" hareket ettiğini yineleyen Hasan, "Mahkemenin oluşumu anayasa hükümlerine uygun yeni bir yasa ile gözden geçirilmelidir" dedi.

Hasan, "Irak’ın hassas bir dönemden geçtiği bir ortamda Federal Yüksek Mahkeme, çoğunluğun veya azınlığın nazarına göre karar veremez. Irak’taki bileşenler arasında, özellikle maaşlar ve insanların geçim kaynakları konusunda bir ayrım yapamaz. Sözde hukuki veya siyasi baskı ve müdahalelerden uzak durmalıdır” ifadelerini kullandı.

İlgili tüm taraflara sorunları karmaşık hale getirmek yerine anayasal ve yasal çözümler aramaları çağrısında bulunan Yargıç Hasan, "En önemlisi de çoğunluk ya da azınlık fark etmeksizin tüm tarafların haklarının geçerli olduğu bir federal mahkemenin kurulması için yeni bir yasa tasarısı hazırlamaktır" diye belirtti.