Arap aşiretleri: Kürtler bizi koruyor

26-01-2016
Rûdaw
Arap aşiret reisleri
Arap aşiret reisleri
Etiketler Kürdistan Mahmur Arap aşiret reisleri Peşmerge Güçleri Uluslararası Af Örgütü Amnesty
A+ A-

Mahmur (Rûdaw) - Güney Kürdistan’ın Mahmur bölgesinde bulunan Arap aşiretlerinin reisleri Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) “Peşmerge Güçlerinin planlı bir şekilde tahribat yaptığı” yönündeki iddiasını yalanladı.

 

Mahmur’da bugün bir basın toplantısı düzenleyen aşiret reisleri, Peşmerge Güçleri’nin, can güvenliğinden dolayı bölgedeki Arap nüfusu güvenli yerlere tahliye ettiğini ve bütün ihtyaçlarının sağlandığını belirtti.

 

Lıhebi Aşireti Reisi Şeyh Taha, köylerinin hala IŞİD mensupları tarafından bombalandığını, bu yüzden evlerine dönemediklerini  söyledi.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kendilerine sahip çıktığını vurgulayan Şeyh Taha, “Eğer peşmergeler olmazsa Araplar da olmaz, çünkü köylerimiz IŞİD’in işgali altında” dedi.

 

Şeyh Taha, “IŞİD bölgede bulunan köyleri bombalarla yok etti. Kurtarılan köyler de koalisyona ait savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucu tahrip oldu” diye konuştu.

 

Sünni milis gücü Sahve’nin komutanı Faris Abdullah da, Uluslararası Af Örgütü’nün sözkonusu raporunu kınayarak, peşmergelerin Arap aşiretlerini koruduğunu vuruguladı.

 

Ezidiler’den sert tepki

 

Almanya merkezli Laleş Kültür ve Sosyal Merkezi, Uluslararası Af Örgütü’nün “Peşmerge Güçleri’nin planlı bir şekilde tahribat yaptığı” yönündeki iddialarını sert bir dille eleştirmişti.

 

Laleş Kültür ve Sosyal Merkezi’nden yapılan açıklamada, raporun, yakınları IŞİD’e katılan Arap ailelerin ifadelerine dayanılarak hazırlandığı belirtilmişti.

  

Açıklamada, “IŞİD mensupları Şengal’e saldırarak binlerce kadını kaçırdığında, bu gerçekleri dünyaya duyurması gereken Amnesty neredeydi?” diye tepki gösterilmişti.

 

Bakanlık yalanlamıştı

 

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, “Uluslararası Af Örgütü’nün raporu tamamen asılsızdır. Peşmerge Güçleri’ne iftira atılıyor” demişti.

 

Raporun propaganda amaçlı kasıtlı olarak hazırlandığını söyleyen Yaver, “Maalesef sözkonusu örgüt, öne sürdüklerini ispatlayacak hiçbir belgeye sahip değildir. Rapor tamamen asılsız ve yasadışıdır” ifadelerinde bulunmuştu.

 

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri,  sözkonusu iddaların, IŞİD’e bağlı kişiler tarafından öne sürüldüğünü söylemişti. 

 

Af Örgütü’nün iddiası

 

Uluslararası Af Örgütü, Peşmerge Güçleri ile milis grupların bölgedeki Araplar’ı uzaklaştırmak için binlerce evi planlı bir şekilde yıktığını iddia etmişti.

 

Af Örgütü'nün raporunda, “Kürtler’in, IŞİD'i desteklediklerini düşündüğü Araplar’ı cezalandırma ve ülkedeki tartışmalı topraklarda kontrolü ele geçirme amacında olabileceği” yorumu yapılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli