Süleymaniye Valisi: Uçuşların normale dönmesi için Türkiye ile görüşmelerimiz sürüyor

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye Valisi, Süleymaniye ile Türkiye arasındaki uçak seferlerinin yeninden başlaması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.  

Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir düzenlediği basın toplantısında, Türk Hava Yolları'nın Süleymaniye Havalimanı'na uçuşlarının yeniden normale dönmesi konusunda THY yetkilileri ve Türk hükümeti ile sürekli görüşme halinde olduklarını belirterek, "Ancak bu idari bir konu. Hukuki ve hizmet meselesi değil. Güvenlik, askeri ve siyasi bir mesele, dolayısıyla karşı tarafın bu duruma yanıt vermesi gerekiyor” dedi.

THY, 3 Nisan 2023’den beri Süleymaniye’ye olan uçak seferlerini askıya aldı. THY birkaç kez kararını uzattı.

Türkiye’den yapılan açıklamada, " PKK'nin Süleymaniye'deki faaliyetlerinin yoğunlaştığı ve örgütün havalimanına sızması sonucunda uçuş güvenliğinin tehdit altında olduğu” gerekçesiyle uçuşların askıya alındığı bildirildi.

"Türkiye ile uçuşlara yeniden başlamak istiyoruz"

Ebubekir, Süleymani'nin  güvenlikli bir şehir olmadığı yönündeki suçlamaları reddederek havalimanının tamamen sivil bir yer olduğunu söyledi.

Türkiye, aldığı son kararla Süleymani Havalimanı'na uçuşların askıya alınması kararını 22 Haziran 2024 tarihine kadar altı ay daha uzattı. Karar nedeniyle ertelenen uçuşların onlarca uluslararası havayolundan tazmin edildiğini belirten Vali, "Ancak biz Türkiye devleti ve Türk Hava Yolları ile uçuşlarımıza yeniden başlamak istiyoruz” dedi.

Karar, Süleymaniye Havalimanı'ndan Türkiye'ye uçuşları askıya almakla kalmıyor, aynı zamanda Süleymaniye'den diğer ülkelere veya tersi yöndeki uçuşlarda Türkiye hava sahasının kullanılmasını da yasaklıyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye konsolosluğuyla görüştüklerini ve Süleymaniye vilayeti adına resmi olarak yeni yıl tebrikleri ilettiklerini söyleyen Vali Heval  Ebubekir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Durumu normalleştirmek için çabalarımızı sürdüreceğiz .  Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'ndan Türkiye'ye ve Türkiye'den Süleymaniye’ye uçuşlar yeniden başlayacak."

“50 milyon litre yakıtın 21 milyon litresi Süleymaniye'ye gidecek”

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Irak'ın göndermeye karar verdiği 50 milyon litre yakıtın Kürdistan vilayetlerine getirilmesine yönelik prosedürlerin tamamlandığını söyledi.

Süleymaniye Valisi bu miktarın 21 milyon litresinin Süleymaniye vilayetinin payına düştüğünü kaydetti.

Yakıt  ürünlerinin en kısa sürede dağıtılacağını belirten Vali, "Öncelikle soğuk ve uzak bölgeler, dağlık ve sınır bölgeleri ile köylere dağıtılmasına karar verildi” dedi.

Irak hükümeti, bir varil gazyağını 30 bin dinara vatandaşlara verirken,  Kürdistan Bölgesinde bu fiyat 100 bin dinarı buluyor.

Irak hükümeti Bakanlar Kurulunda aldığı karar ile Kürdistan bölgesi vilayetlerine gönderilecek yakıtların fiyatını litre başına 500 dinardan 250 dinara düşürdü.

Bu konuda ise Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir "Federal hükümet, Kürdistan Bölgesini diğer Irak vilayetlerinden ayırmamalı, yakıt göndermeye devam etmeli ve büyük şehirlerdeki vatandaşlar bundan faydalanmalıdır" dedi.