DİYARBAKIR - MED-DER, Kurmanci ve Zazaca'dan sonra Soranice de kurs açıyor

25-12-2019
Maşallah Dekak
Diyarbakır
Diyarbakır
Etiketler MED-DER Diyarbakır Kürtçe
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nin (MED DER) Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van’da düzenlediği Kurmanci ve Zazaki dil kurslarına yaklaşık 2 bin kişi katılıyor. Dernek önümüzdeki günlerde Soranca kursu açmayı planlıyor.

Şubat 2018’de Diyarbakır’da bir grup Kürt öğretmen tarafından kurulan MED-DER, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van’da Kürtçe kurslar düzenliyor. Mevcut durumda bu kurslarda yaklaşık 2 bin kişi eğitim görüyor.

Diyarbakır’daki kursa katılan öğrencilerinden Resen Yıldız (23), haftada iki gün kursa katılarak Kürtçe gramer dersleri alıyor.

Üniversiteyi bitirdikten sonra engellilere öğretmenlik yapan Yıldız, bu kurs sayesinde Kürtçe okuyup yazmayı öğrenmek istediğini belirtti.

Yıldız, “Kürtçe biliyorum. Günlük konuşma dilini biliyorum. Fakat gramer öğrenmek, okuma yazmamı geliştirmek için kursa geliyorum” dedi.

MED-DER’in düzenlediği kursa sadece Diyarbakır’da 350 kişi katılıyor. Kurslar Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde veriliyor.

Rûdaw’a konuşan MED-DER Eşbaşkanı Mine Karakaş, “Bu süreçte 20 sınıfta kurslarımız devam ediyor. Birinci düzeyden 3’üncü düzeye kadar sınıflarımız var. Zazaca var. Amacımız dil öğretmek ve geliştirmek. Ayrıca Kürtçe üzerindeki asimilasyonun önünü almaktır” dedi.

Türkiye ve Kürt illerinde uygulanan OHAL’den sonra açılan derneğin Van, Mardin ve Batman’daki şubalerinde de Kürtçe dil kursları bulunuyor.

Kürtçe dil kursu öğretmeni Aziz Şahin, “Kelime, yazı ve gramer konularında öğrencilerimizi geliştirmek için dersler veriyoruz” dedi.

Dernek bünyesinde haftanın 7 günü kurslar var. Kurslar genelde gece düzenleniyor. Kurslara en çok gençler katılıyor ancak kızların sayısı erkeklerinkinden daha çok.

Kursiyer Gülizar Tallioğlu, “Kürtçe konuşabiliyorum ama gramerini bilip daha düzgün konuşmak istiyorum. Bu nedenle kursa katılıyorum” dedi.

Kursa katılan Ahmet Toprak da, “Kürtçe ders görmediğimiz için Kürtçemiz biraz zayıftır. Dilimizi geliştirmek için kursa geliyoruz” diye konuştu.

Dernek önümüzdeki ay Soranca kurs açmayı planlıyor. Şimdiden Soranca öğrenmek için başvuranların kursiyerlerin sayısı 50’yi buldu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli