Dersimli Aleviler: Asimilasyon için 'Gri dedeler' yaratıldı

Dersim (Rûdaw) - Dersim Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan açıklamada Dersim'deki tarikat örgütlenmelerinin devam ettiği belirtildi.

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) bir süredir Dersim'deki tarikat örgütlenmelerine ilişkin yaptığı araştırmaları kamuoyuyla paylaştı.

Dersim'de tarikatların örgütlenmesi ile ilgili Dersim Araştırmaları Merkezi Yöneticisi Salman Yeşilgöz, Rudaw'a değerlendirmelerde bulundu.

Tarikatların 1996 yılında Fethullah Gülen cemaatiyle Dersim’e girmeye çalıştığını belirten Yeşilgöz, tarikatların Dersim’in dilini ve inancını asimile etmek için birçok kurumda örgütlendiğini söyledi.

Yeşilgöz, "Dersim'de tarikat örgütlenmesine giren yapılar devletten güç alarak hareket ediyorlar.1938 yılında da Kırmanci ve Alevilere yönelik asimilasyon vardı, 1980 yılında sonra Alevi çocuklar alınarak imam hatiplerde kuran kurslarına götürüldü. Bu süreçten sonra da Fethullah Gülen burada örgütlenmeye başladı. Şimdi de son 5 yıldır Dersim'de daha da arttılar. Dersim nüfusu merkezde 33 bin, genelde ise 130 bin neden bu kadar az bir nüfus üzerinde bu kadar uğraşıyorlar ve oynuyorlar. Çünkü amaçları ve niyetleri dilimiz ve inancımızı asimile etmek istiyorlar ve bunu amaçlamışlar” dedi.

Dersim'de tarikat örgütlenmesi içinde bulunduğu iddialarında adı geçen İlim Yayma Cemiyeti’nin Dersim Şube Başkanı Bülent Süner ise iddiaların asılsız olduğunu herhangi bir tarikata ve cemaate mensup bir yapılanma olmadıklarını ifade etti.

Süner, "İlim Yayma Cemiyeti, herhangi bir tarikata, bir cemaate mensup bir devlet ve vakıf statüsünde değildir. İlim yayma cemiyetinin amacı ülkemizin kalkınmasına milli, ahlaki, dini, manevi kültürel değerleri benimseyen koruyan, geliştiren, vatanını ve milletini seven bir toplumun yetişmesine katkı sağlayarak, eğitim ve kültürel faaliyetinde bulunmaktır amacı ve gayesi budur. Bunun haricinde ilim yayma cemiyetinin herhangi bir amacı yoktur" ifadelerini kullandı.

“Alevi kardeşlerimizle, Sünni kardeşlerimizle ve Kürt kardeşlerimizle biz biriz, beraberiz ve kardeşiz. Bu kardeşlik ukdesini bozmak isteyenlere bizde zaten fırsat vermeyiz” Süner, İlim Yayma cemiyetinin bir cemaat ya da tarikatla yakından ve uzaktan bir bağının olmadığını kaydetti.

"Alevilere yönelik asimilasyon geçmişten beri devam ediyor"

Dersim'de en büyük Alevi ocaklarından olan Baba Mansur Ocağı dedelerinden Nesimi Gedik de, Dersim'de Alevilere yönelik asimilasyon politikalarının geçmişten bu yana devam ettiğini belirtti.

Nesimi Gedik, "Bu asimilasyon halen devam ediyor. Burada 5 bin öğrenci İmam Hatiplerine götürülüp okutuldu ve inançları sömürüldü. Dedelik ve pirlikle alakası olmayan insanları dede olarak yarattılar. Gri dedeler yarattılar. Bunlara pasaport verdiler, Avrupa'nın çeşitli yerlerine inanç önderi diye gönderdiler.  Bu insanlar kendi insanlığını sattıla, bu sömürü böyle devam etti. Bu Sünni İslam zihniyetinin şimdiki bir anlayışı değil, bu İslamdan öncede var. İslam ile birlikte gelişen bir inanç” diye konuştu.

Dersim'de tarikatların toplumun diline ve inancına zarar verdiğini belirten Dersimliler de bu tarz anlayışlara karşı mücadele verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Raber Diler, “Biz burada tarikatları istemiyoruz, insanlarımız buna karşı uyanık olmalı ve bir arada durmalı bunlara karşı” değerlendirmesinde bulundu.

Bülent Yıldız, “Tarikatlar Dersime girmiş ve istiyorlar ki bun insanların inancını ve dilini bozsunlar ve insanları yoldan çıkarsınlar, tarikatlar sapıktır” şeklinde konuştu.