KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ – İkinci defa aday olan 30 vekilden 21’i seçilemedi

25-10-2024
Etiketler Kürdistan seçimleri KDP KYB Yeni Nesil Seçimler Kürdistan Seçimleri 2024
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde yeniden aday olan 30 milletvekilinden 21'i yeterli oy alamadı. Türkmen ve Hristiyan kotasından yeniden aday olan 7 aday arasında sadece Muna Kahveci yeniden parlamentoya seçildi.

Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim 2024'te gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde adaylar 95’i genel, 5’i kota sandalyesi olmak üzere toplam 100 sandalye için yarıştı.

Daha önce tek seçim bölgesi için yarışan adaylar bu defa Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe olmak üzere 4 seçim bölgesinde yarıştı.

Önceki dönem parlamentoda yer alan 30 milletvekili yeniden seçilmek için aday oldu. 

Önceki dönem 45 sandalye sahibi olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), parlamentonun en büyük grubuna sahipti. KDP 6’ıncı dönem için 6 eski milletvekilini yeniden aday gösterdi.

Ancak bu adaylar arasında sadece Duhok seçim bölgesinden Behçet Ali Spindari ve Erbil’den Vala Farid yeniden seçilmeyi başardı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise önceki dönem 21 sandalyeyle ikinci grup oldu.

KYB’nin bu dönem aday gösterdiği 6 adaydan sadece Şirin Yunus Abdullah yeniden milletvekili olmaya hak kazandı. KYB bu sandalyeyi de kadın kotasından elde etti.

Kürdistan Parlamentosu’nda önceki dönem Hristiyan ve Türkmenlere ayrılan 11 kota sandalyesi sayısı da 5’e düşürüldü.

Bu seçimlerde Hristiyan ve Türkmen vekillerden 7’si yeniden aday oldu. Ancak yalnızca Türkmen milletvekili Muna Kahveci seçilebilmek için gerekli oyu alabildi.

Türkmen adaylardan, Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Muhammed Saadeddin ve Azad Ekrem parlamentoya girmek için yeterli oyu alamadı.

Değişim (Gorran) Hareketi dördüncü dönem milletvekili olan Münire Osman Ali’yi yeniden aday gösterdi ancak Ali seçilemedi.

Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) iki eski milletvekilini aday gösterdi. Bu adaylardan Heliz Ahmed, Duhok seçim bölgesinden yeniden parlamentoya girmeyi başardı.

Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) bu seçimlerde 4 eski vekili aday gösterdi. Adaylardan eski bakan Abdulstar Mecid ve Ömer Gulpi yeniden milletvekili seçildi.

Kürdistan İslami Hareketi de bu seçimde Halepçe'den eski bir milletvekili olan Leyla Abdulaziz’i aday gösterdi ancak bu parti parlamentoya hiç bir milletvekili göndermeyi başaramadı.

Helwest Hareketi’nden de 5’in dönemde Gorran milletvekili olan ve daha sonra partisinden ayrılan Ali Hemesalih yeniden aday oldu. Aynı zamanda partinin ldieri olan Hemesalih 16.891 oyla yeniden seçilmeyi garantiledi.

Serdem listesi eski milletvekili olan Bapir Kamala’yı yeniden aday gösterdi ancak Kamala da seçimi kazanamadı.

Yeni Nesil Hareketi Duhok seçim bölgesinden Sipan Amedi’yi yeniden aday gösterdi. Amedi yeni dönemde de milletvekili olarak parlamentoda yer alacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Adalet Topluluğu: Parlamentoya katılmama kararı aldık

Kürdistan Adalet Topluluğu: Parlamentoya katılmama kararı aldık

Kürdistan Adalet Topluluğu Başkanı Ali Bapir, Kürdistan Bölgesi altıncı dönem Parlamentosu'na katılmama kararı aldıklarını açıkladı. Bapir "Biz ve diğer bazı taraflar, bu seçimde Kürdistan Bölgesi dışından birçok usulsüzlük yapıldığına yüzde 100 emin olduk" dedi.