Norveç’in Kürt parlamenteri Mani Hüseyni, çocukluk hayalini Kürdistan’ı ziyaret ederek gerçekleştirdi

Dün 10:11
Rûdaw
Etiketler Norveç Kürt parlamenter Mani Hüseyni Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Norveç Parlamentosu İşçi Partisi Milletvekili Mani Hüseyni, 1990'larda ailesiyle birlikte Rojava’dan ayrıldığında henüz 11 yaşındaydı. Mani Hüseyni’nin çocukluk hayali Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmekti. Hüseyni bu hayalini kısa süre önce gerçekleştirdi.

36 yaşındaki Hüseyni 1998'de ailesiyle birlikte ayrıldığından beri memleketi Kamışlo'ya gidemedi. Hüseyni ve ailesi o zamandan beri Norveç'te yaşıyor.

İşçi Partili Hüseyni yakın zamanda Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret ederek iktidardaki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Lideri Mesut Barzani de dahil olmak üzere çok sayıda politikacıyla  görüşmelerde bulundu.  

Mani Hüseyni dün Rûdaw TV’de Rojava bültenine konuk oldu. Dilbixwîn Dara’nın sorularını cevaplayan Hüseyni, "Çocukken Kürdistan'a gelmek benim için büyük bir hayaldi çünkü Kürdistan'ın ve Kürdistan bayrağının fotoğraflarını ve videolarını görüyorduk. Şimdi buradayım ve Kürtlerin özgürlüğü deneyimliyorum" diye konuştu.

Deneyimli bir politikacı olan babası, oğlunu, 2021'de İşçi Partisi bünyesinde Norveç yasama meclisine giden yolda ilerlemesi için teşvik etti.

Mani Hüseyni, "Ailem çok yardımcı oldu. Ülkedeki özgürlük eksikliğinden dolayı Avrupa'da mülteci oldular. Şimdi Norveç'te özgürlüğümüz var" dedi. 

Hüseyni, 2014'ten 2018'e kadar Norveç'in en büyük siyasi gençlik örgütü olan İşçi Gençlik Birliği'nin (AUF) lideriydi.

“Kürt olduğumu asla unutmuyorum” diyen Hüseyn, “İşçi Partisi'ne katıldığımda sadece 16 yaşındaydım. Kendimi her zaman bir Norveç parlamenteri olarak görüyorum ve Norveç meseleleriyle ilgileniyorum. Ama aynı zamanda bir Kürt olduğumu da asla unutmuyorum" diye konuştu.

Hüseyni, Norveçlileri Kürtleri desteklemeye teşvik ettiğini, buna Norveç ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin de dahil olduğunu söyledi.

Milletvekili Hüseyni, Rojava'yı da ziyaret etmek istediğini ancak güvenlik endişeleri nedeniyle şimdilik gidemediğini kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli