Efrin Platformu: Kürt çiftçilerin zeytinlerini çalıp Avrupa’ya gönderiyorlar
Erbil (Rûdaw) – Efrin Platformu Başkanı Hulusi Omer, Türkiye destekli grupların Efrin’de Kürt çiftçilerin zeytinlerini çaldığını ve bu zeytinlerin Türkiye ile Avrupa’ya ihraç edildiğini söyledi.
Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı silahlı grupların kontrolündeki Efrin’de zeytin hasadına başlayan Kürt çiftçilerin ürünlerine zorla el koyulduğu veya çalındığı belirtiliyor.
Arap bir gazeteci tarafından çekilen ve Rûdaw’a ulaşan son görüntülerde Sinka köyünde yaşayan 69 yaşındaki Hannan Çawiş isimli Kürt çiftçiye ait 60 kadar ağaçtaki zeytinlerin tamamen silkelenip götürüldüğü görülüyor.
Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Sultan Murat adlı grup üyeleri tarafından çalınan zeytinler Azez’e gönderiliyor.
Zeytinler Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderiliyor
Rûdaw’a konuşan Efrin Platformu Başkanı Hulusi Omer, “Ebu Reşad isimli Kürt çiftçinin 50 ağaçlık zeytinliğindeki tüm ürünler gece çalındı. Hergün Kürt çiftçilerin zeytinleri böyle çalınıyor. Çiftçi bağına gittiğinde zeytinlerin çalındığını görüyor” dedi.
Hasat mevsimi ile birlikte Türkmen ve Arap silahlı grupların zeytinliklere dadandığını belirten Omer, “Son 5 yıldır durum bu. Zeytinleri Reco’ya, Efrin’e ve Azez’e götürüp satıyorlar. Buradan da Türkiye’ye ve Avrupa’ya ihraç ediyorlar” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıllarda Efrinli çiftçilerinin mahsulleri yağmalandı ve bölgede yüzbinlerce zeytin ağacı kesildi.
Resmi verilere göre Mart 2018’den önce Efrin'de 22 milyondan fazla zeytin ağacı bulunuyordu. Ancak yaklaşık 2 milyonu silahlı gruplar tarafından kesildi.
Efrin İnsan Hakları Örgütü'nün raporuna göre, SMO’lu silahlı gruplar 13 Eylül'de Şehrincek köyünde yaşayan Hannan Hasan'a ait 75 zeytin ağacını önce silkeleyip ürünlerini topladı, sonra da kesti.
Kürt nüfusu yüzde 25’e düştü
İnsani yardım kuruluşlarının rapor ve istatistiklerine göre, 2018’den önce Efrin ve çevresinde nüfusun yüzde 98’ini Kürtler oluşturuyordu. Ancak son 5 yılda bölgenin demografik yapısı yüzde 80 değişti ve bugün Kürt nüfusu yüzde 25'e kadar düştü.
Efrin’in silahlı grupların denetimine girmesinin ardından bölgeye Arap ve Türkmenler yerleşmeye başladı. Bugün sadece Qilkê köyünde Arap ve Türkmenlere ait çadırlarının sayısı köydeki evlerden daha fazla.
Ayrıca köyde yaşayan 12 Kürt aile yerinden edilerek evleri silahlı gruplara mensup kişilere verilmiş durumda.
Rojava’nın Efrin kenti, doğası kadar tarıma elverişli toprakları ve zeytinleriyle de meşhur bir kent. Savaştan önce Efrin’de 85 bin aile geçimini zeytinlerden sağlıyordu.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye’nin himaye ettiği silahlı gruplar, Mart 2018'den bu yana bölgeyi kontrol ediyor.