'Eşbaşkanlık, kadınlar adına yüzyılın bir başarısı'

Haber Merkezi – HDP Eş Genel Başkanı Buldan, eşbaşkanlık modelinin Ortadoğu’da kadınlar adına büyük bir kazanım olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Ankara’da Yerel Yönetimler Kadın Konferansı düzenledi.

Kadın seçilmişlerin ve belediye eşbaşkanlarının katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan güncel gelişmeler ve siyasi gündemde yer alan konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eşit temsiliyeti hedeflediklerini belirten Buldan, “Kadın mücadelesini başlattığımız ilk zamanlardan bugüne uzanan yolda çetin bir mücadelenin adımlarını atarken gerçek bir eşitlik ve gerçek bir demokrasi için önümüze özgün bir hedef koyduk. Neydi bu hedef? Özgün bir kadın bilinci, bu bilinci gerçekleştireceğimiz özgün bir siyaset zemini dolayısıyla özgün bir kadın örgütlenmesi. Bu nedenle başta kendi örgütlü yapımızdan başlamak üzere eşit temsiliyet dedik” ifadelerini kullandı.

“Eşbaşkanlık modeli, kadınlar adına yüzyılın bir başarısıdır”

Eşbaşkanlık sisteminin Türkiye ve Ortadoğu’da önemli bir kazanım olduğunu aktaran Buldan, “Partimizin bütün karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsiliyetini hayata geçirdik. Kadının eşit düzeyde aday olmasını ve eşit düzeyde seçilmesini dolayısıyla siyasette eşit düzeyde söz almasını hedefledik ve bunu hep birlikte gerçekleştirdik. Bu nedenle eşbaşkanlık dedik. Eşbaşkanlık sistemimiz ile kendi örgütlü yapımızdan, yerel yönetimlere ve merkezi siyasete kadar siyasetin tüm kademelerinde eşit temsiliyeti kurumsallaştırdık. Bu modelimiz gerek ülkemiz gerek Ortadoğu gerekse dünya kadınlarının eşit temsiliyeti açısından değerli bir kazanımdır. Bu, kadınlar adına yüzyılın bir başarısıdır” dedi.

“Kayyumlar demokrasiye bir darbe”

Kayyımların demokrasiye bir darbe olduğunu kaydeden Buldan, şöyle konuştu:

“İktidar düzeni demokratik zeminde seçimlerle elde edemediği belediyelerimize kayyım darbesi yaparak mücadelemizi geriletmeye, kazanımlarımızı yok etmeye çalıştı. Kadınları siyasetin, yerel yönetimlerin, ekonominin ve kamusal hayatın dışına itmeyi hedefleyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. 

Kayyım rejimi; demokrasiye yöneltilmiş bir darbe girişimidir, Kürt halkının iradesine yönelik bir darbedir, eşbaşkanlık sistemine karşı bir darbe girişimidir, 12 Eylül’ün darbe ruhunu kayyım rejimiyle ayakta tutma ve sürdürme çabasıdır.”