Başkan Barzani: Bağımsızlık referandumu büyük ve tarihi bir zaferdi

25-09-2021
Rûdaw
Başkan Mesud Barzani
Başkan Mesud Barzani
Etiketler Mesud Barzani Kürdistan Bağımsızlık Referandumu Irak Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, Kürdistan halkının yüzde 93 oranında “Evet” oyu ile katıldığı Kürdistan bağımsızlık referandumunun büyük ve tarihi bir zafer olduğunu söyledi. Barzani, Kürdistan halkını bir kez daha kutladı.

Başkan Mesud Barzani, 25 Eylül 2017’de gerçekleştirilen Kürdistan bağımsızlık referandumu’nun 4’üncü yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“Kürdistan halkının referandumda yüzde 93 oranında ‘Evet’ oyu vermesi, büyük ve tarihi bir zaferdi” diyen Barzani, “Bu zaferin yıldönümünde Kürdistan halkını kutluyor, boyun eğmeyen kahramanları tebrik ediyor, gözlerinden öpüyorum” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bağımsızlık Referandumu

Güney Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’nun 25 Eylül 2017’de yapılmasına, Başkan Mesud Barzani liderliğinde diğer tüm Kürdistani partilerin katılımı ile kurulan “Kürdistan Referandum Yüksek Konseyi” tarafından karar verildi.

Yüksek Konsey, 21 Eylül’de gerçekleştirdiği toplantının ardından şu açıklamayı yaptı:

“Referandumdan daha güçlü bir alternatif sunulmadığı ve referanduma kısa bir süre kaldığından dolayı, Kürdistan’ın bağımsızlığına yönelik tam bir garanti sunulmaması halinde referandum zamanında yapılacaktır.

- Bağdat ile diyalog kapıları açık olacak ve söz konusu diyalog zamanı geldiğinde yapılacaktır.

- Toplantıda, Kürdistan Bölgesi’nden bir müzakere heyetinin 23 Eylül’de Bağdat’a giderek son durum hakkında bilgi edinmesine karar verildi.

- Yüksek Meclis Sekreterliği tarafından hazırlanacak bileşenlerin haklarına yönelik 2 projenin ve bağımsız Kürdistan devletinin genel prensiplerinin 25 Eylül’den önce açıklanması kararı alındı.

Güney Kürdistan halkı 25 Eylül 2017'de kendi kaderini belirlemek için sandık başına gitti bağımsızlık referandumunda yüzde 92,73 oranında “Evet” oyu çıktı.

Referandumun ardından Irak hükümeti ve komşu ülkeler Kürdidstan Bölgesi hükumetine yaptırım uyguladı, Bağdat havaalanlarını, İran da sınır geçişlerini kapattı. Türkiye tarafından da İbrahim Halil Kapısı’nın diğer tarafında Irak güçleriyle askeri tatbikatlar gerçekleştirildi.

16 Ekim günü Heşdi Şabi ve Iraklı güvenlik güçleri Kerkük başta olmak üzere diğer Kürdistani bölgelere saldırdı. Iraklı güçler Kerkük'ü ve Peşmerge kontrolündeki Mahmur, Şengal gibi bölgelerin kontrolünü ele geçirdi. Ancak Pirdê ve Sihêla'da Peşmerge Irak güçleriyle karşı karşıya geldi ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik geniş çaplı bir saldırıyı durdurdu.

Bağımsızlık referandumunun ardından Kürdistan Bölgesi ağır ambargo ve kuşatma altına alındı. Dönemin Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin ambargoyu bölmek için güçlü bölgesel ve uluslararası diplomasi yürütmüştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli