Azadi: Kürtler özgürlüğü için her türlü bedeli göze alır

Haber Merkezi - Azadi Hareketi tarafından, Kürdistan Bağımsızlık Referandumu'nun yıl dönümü vesilesiyle yapılan açıklamada, Kürtlerin özgürlüğü için her türlü bedeli göze alan bir halk olduğu belirtildi.

25 Eylül 2017’de gerçekleştirilen ve halkın yüzde 93’ünün ‘Evet’ oyu kullandığı Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’nun üzerinden 3 yıl geçti.

Azadi Hareketi, Kürdistan Bağımsızlık Referandumu'nun yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere Kurdistan halkı uzun bir süredir bir çok devletin boyunduruğu altında her türlü tehdit ve saldırılara rağmen kimliğini koruyabilen ender halklardan biridir.

Kurdistan halkı bu süre içerisinde yüzlerce kahramanlık destanı yazdığı gibi, adından sıkça söz edilen; Bedirxanlar, Şêx Ûbeydullah, Simkoyê Şikak, Şêx Saîd, Şêx Mehmud Berzencî, Seyîd Rıza, Qazî Muhemmed ve Mele Mistefa Barzanî gibi liderleri de kendi bağrından çıkarmayı başarmıştır. 

Bu tarihsel süreç içerisinde özgürlüklerini elde edebilmek için her türlü bedeli vermeyi de göze alan halkımız, bütün kıt imkanlarına rağmen haklı davalarını uluslararası alana taşıyabilmek için çokça çaba sarfetmişlerdir.

Bunun en belirgin olanı Mahabad’da ortaya çıkan Cumhuriyet ve ardından Güney Kurdistan'da verilen mücadeledir. 1970’lerde Otonomi anlaşmasıyla başlayan süreç 1991’deki Federal durumla kendisini daha net ortaya çıkarmıştır. Nihayetinde Saddam Diktatörlüğünün devrilmesiyle belirginleşen yarı-devlet durumu.

Bu fiili durumun netleşmesi, Kurdistan halkının beklenti ve taleplerinin en demokratik bir şekilde karşılanması için 25 Eylül 2017’de Bağımsızlık Referandumu kararı alınmıştır. Anayasal bir hak olan referandum kararına karşılık başta Kurdistan'a komşu olan ülkeler olmak üzere hemen hemen bütün dünya karşı tavır sergilemiştir. Bütün tehdit ve saldırılara rağmen Kurdistan halkı ve iradesi olan Sayın Mesud Barzani geri adım atmamış ve bütün dünyaya demokrasi dersi vermiştir. 

Bu tarihi gelişmeler Kürd halkının moral ve motivasyonunu en üst düzeye çıkarmış ve düşmanlarını da derinden sarsmıştır.  Referandumla ortaya çıkan sonucun önümüzdeki yıllarda daha da netleşeceğine olan inancımız tamdır.

Bizlere bu mutluluğu yaşatan başta Güney Kurdistan halkına ve çelikten iradeye sahip Başkan Mesud Barzani'ye sonsuz teşekkürlerimizi sunar, her türlü şart ve koşulda kendilerine olan inancımızın sonsuz olduğunu belirtmek isteriz.”