Komünist Partisi ve PAK’tan Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu açıklaması

Haber Merkezi- PAK ve Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül 2017’de gerçekleşen Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunun 2. yıldönümü vesilesiyle birer mesaj yayımladılar.

25 Eylül 2017’de Başkan Mesud Barzani’nin öncülüğünde Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu gerçekleşti. Referandum sonucunda ise yüzde 92.73 evet oyu çıktı.

Referandumun 2. yıldönümü vesilesiyle PAK yayımladığı mesajda, “Bağımsızlık Referandumu ve sonuçları meşrudur, bugün de destekliyoruz” denildi.

“Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ndeki Hewler, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe şehirleri ile Güney Kürdistan’ın geri kalan ve 140. Madde kapsamındaki Kerkük dahil tüm illerinde meşru ve demokratik bir bağımsızlık referandumu gerçekleşti” denilen mesajdaşda şu ifadelere yer verildi:

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“ABD, İngiltere, Rusya başta olmak üzere birçok devlet değişik boyutlarda da olsa, referandumun ertelenmesi yönünde tutum almışlardı. Türkiye, İran, Irak ve Suriye Devletleri ise sadece karşı çıkmakla kalmadılar. Engellenmesi için hazırlanan planları beraberce hayata geçirdiler.

Bütün bu karşı çıkış ve açık-gizli plan ve saldırılara rağmen 25 Eylül 2017 günü bağımsızlık referandumu yapıldı.

Güney Kürdistan halkı içeriden ve dışarıdan gelen bütün baskı, tehdit, sindirme, engelleme girişimlerine, her türlü sinsi plana rağmen, büyük bir cesaret, kararlılık,   dirayet ve  milli bir şuurla sandıklara giderek %92.73 gibi  tartışmasız bir oy oranı ile ‘bağımsızlığa evet’ dedi. Bu aynı zamanda meşru olan bir ulusal iradenin demokratik yollarla tüm dünyaya ilan edilmesiydi.

Bağımsızlık Referandumu’nun ikinci yıldönümünde hem bağımsızlık referandumunu hem de sonuçlarını saygıyla karşıladığımızı, desteklediğimizi bir kez daha belirtiyoruz.”

Mesajın sonunda ise PAK, 25 Eylül Bağımsızlık Referandumu ile ortaya konulan iradenin sahiplenilmesi ulusal bir görev olduğunu vurguladı.

Kürdistan Komünist Partisi: Er ya da geç bağımsız Kürdistan kurulacak!

Kürdistan Komünist Partisi de yayımladığı mesajında, “25 Eylül 2017 bağımsızlık referandumunun ikinci yıldönümünde; kararı ve %93 ile alınan sonucu bugün de selamlıyoruz!” sözlerine yer verdi.

“Öncelikle bağımsızlık kararını alan siyasi iradeyi ve bağımsızlık referandumunun esas kahramanı halkımızı, Türkmen-Arap-Asuri-Êzîdî/Kürt-Ermeni’siyle halklarımızı kutluyoruz” denilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Bağımsızlık referandumunun esas galibi Kerkük halklarıdır. Kerkük halkları tarih yazdılar. Çünkü kimse Hewlêr-Duhok-Silêmaniye…tutumu ne olur diye merak etmiyordu gözler Kerkük üzerindeydi. Özellikle sömürgeci rejimler Kerkük halklarının referandumda ‘hayır’ demeleri için her türlü baskı ve şantajı yaptılar. Ama Kerkük halkları bunlara aldırmadan sandık başına gitti ve % 80 ‘evet’ ile tarihi kararını verdi.

Halkımızın bağımsızlık hamlesini hazmedemeyip 16 Ekim 2017’de Kerkük ve diğer kentlerimizi işgal eden başta İran sömürgeci rejimleri lanetliyoruz. Halkımız, bu işgal harekatında düşman ile işbirliği içerisinde olan Kürt siyasal hareket ve kadroların ihanetini asla unutmamalıdır.

Halkımızın bağımsızlık kararının bağımsız devlet ile taçlanması er ya da geç gerçekleşecek bundan ufak bir şüphemiz yoktur. Çünkü bağımsızlık referandumunun sonucunun bağımsız devlet ile sonuçlanması zaman ve imkan meselesi olarak önümüzde duruyor.

Kürdistan Komünist Partisi olarak; 25 Eylül’den aylar öncesinden diğer partilerimizle birlikte bağımsızlık kampanyasını sürdürerek destekledik. Çünkü dava bizim davamızdı. Dünkü kararlılık ve heyecanla bugün de bağımsızlık referandumu kararının doğru olduğuna inanıyoruz.”