Limak Yönetim Kurulu Başkanı: Zaho Tüneli iki ülke arasında önemli bir köprü görevi görecek

Zaho (Rûdaw) - Bugün Başbakan Neçirvan Barzani’nin katılımıyla 3 bin 600 metrelik Zaho Tüneli’nin açılışı gerçekleştirildi.

 

Neçirvan Barzani, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir bugün Limak Holding’in yüklenicisi olduğu 7 bin 200 metrelik Zaho Tüneli’nin açılış törenine katıldı.

 

Başbakan Barzani açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Zaho Tüneli, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından stratejik bir önem taşıyor” dedi.

 

Barzani, “Açılış töreni için Zaho’ya gelen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Zaho Tüneli’nin çok zor bir dönemde tamamlandığını belirten Barzani, sözlerine şunları ekledi:

 

“Limak Holding, yaşanan bütün sorunlar ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik krize rağmen çalışmalarına çok az süre ara verdi ve projeyi tamamladı.

 

Zaho tüneli ekonomik krizin yaşandığı, yüzbinlerce mültecinin Kürdistan’a geldiği ve petrol fiyatlarının düştüğü bir dönemde tamamlandı.”

 

Barzani, Kürdistan Bölgesi adına Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ettiğini ifade etti.


 

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, “Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin ekonomik gelişimini destekliyoruz. Bugün bir Türk firması tarafından yapılan Zaho Tüneli’nin açılışında bulunduğum için çok mutluyum” dedi.

 

Zaho Tüneli’nin bölgenin en büyük tüneli olduğunu belirten Karaçay, şöyle devam etti:

 

“Bu muazzam yapı, dünya çapındaki Türk müteahhitlerin yaptığı mükemmel ve başarılı işlerin sadece bir örneğidir. Tünelin yapımında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Kürdistan Bölgesi ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizin önemini farkındayız ve tünelin ticari ilişkiler üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyoruz. Bu yol tüm bölgeye ve Irak’a açılıyor.

 

Geçen yıl ticaret hacmimiz yaklaşık 9 milyar dolardı. Ticari ilişkileri geliştirerek bu rakamı çok daha yüksek bir seviyeye çıkarmak istiyoruz. Türk mütteahitleri bölgede karşılaştıkları problemlere rağmen çalışmalarına devam etti.Türk mütteahitleri bütün alanlarda Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne yardımcı olmaya hazırdır.”

 

Karaçay, tünelin halkın ulaşımını kolaylaştıracağını ifade etti.

 

Tünelin bölgenin gelişmesine katkı sağlayacağının altını çizen Karaçay, tünelin Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamasını umut ettiğini kaydetti.

 

Nihat Özdemir ise, 7 bin 200 metrelik tünelin iki ülke arasında önemli bir köprü görevi göreceğini söyledi.

 

“Tünelin sadece coğrafyaları değil akrabaların kalbini birbirine bağlayacağına inanıyorum” diyen Özdemir, konuşmasına şunları ekledi:

 

“2013 yılında başladığımız inşaatı 30 aylık bir sürede tamamlamayı hedefliyorduk. Ancak IŞİD terörü dolayısıyla çalışmalarımıza bir süre ara vermek zorunda kaldık. Tünel Avrupa’nın en modern tünellerinden birisi olmuştur. Tünel yapımında son teknolojik sistem kullanılmıştır.

 

Tünelin açılması Türkiye açısından da büyük bir fayda ve önem sağlayacaktır. Kürdistan Bölgesi ile Bağdat’a ulaşım çok daha rahat bir hale gelecektir. Tünelin açılmasıyla birlikte Türkiye ile Bölgesel Kürt yönetimi arasındaki ticari ilişkilerin tekrar eski rayına oturmasını ve daha da gelişmesini bekliyoruz.

 

Projeyi sadece para kazanmak amacıyla değil aynı zamanda prestij  ve bölge halklarına bir katkı olarak da bu projeye baktık. Bu bölgenin yatırım potansiyelinin farkındayız. Aynı coğrafyanın insanları olarak birlikte yapabileceğimiz çok daha fazla iş olduğunu da belirtmek istiyorum. Ticari imkanların artması bölgedeki kalkınmaya ve refaha da büyük katkı yapacaktır.

 

Bizi burada ağırlayan ve projenin en başından bu yana desteğini esirgemeyen sayın Başbakan Neçirvan Barzani’ye, Bayındırlık Bakanı sayın Derbaz’a ve diğer bakanlara her zaman bölgeye yaptığımız yatırımlarda arkamızda duran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğab ve bugün çok gelmek istediği halde New York’taki temasları nedeniyle aramızda bulunmayan ve selamlarını ileten Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na da huzurlarınızda özellikle teşekkür etmek istiyorum.”

 

Özdemir ayrıca, Başbakan Barzani’ye hitaben, “Sayın Başbakanım zatıalinize ne zaman isterseniz ülkenize yapılacak başka projeler için de size hizmet etmekten mutluluk duyarız” dedi.