TSK ile PKK arasında çatışma: Duhok'ta büyük orman yangını çıktı, köylüler mahsur kaldı

Erbil (Rûdaw) - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK'liler arasında devam eden çatışmalar sırasında Duhok'un Barwari Bala bölgesindeki birçok köyde büyük çaplı orman yangınları çıktı.

Bölgedeki gelişmeleri takip eden Rûdaw muhabiri Garip Mecid, çatışmalar nedeniyle çıkan yangınlardan dolayı bazı köylülerin bölgede mahsur kaldığını söyledi.

Garip Mecid, bölgede binlerce dönüm alanın kül olduğunu ve Çevre Koruma Peşmergeleri'ne ait sadece bir itfaiye aracının yangınlara müdahale etmeye çalıştığını ifade etti.

Rûdaw’a konuşan Toplumsal Barış Timlerinin (Community Peacemaker Teams - CPT) Irak Kürdistan üyesi Kamaran Osman, “TSK ile çatışmalar ve İHA bombardımanları nedeniyle bu sabahtan itibaren Barwari Bala bölgesindeki Merge Qasre, Gre Sor, Alkişke, Cımblke ve Belizane köylerinde yangın çıktı” dedi.

Bölgede çıkan büyük çaplı yangının, Alkişke köyündeki evlere, bağlara ve köy mezarlığına sıçradığını aktaran Kamaran Osman, köydeki ana caddenin giriş ve çıkışlarının da kapandığını belirtti.

“Yaklaşık 2 bin 400 dönüm arazi kül oldu”

Kamaran Osman, “Bazı köylüler yangınlardan kaçmayı başardı, ancak şu anda köyde mahsur kalan 19 aile kurtarılmayı bekliyor” diye konuştu.

Toplumsal Barış Timleri'nin açıklamasına göre, bölgede devam eden çatışmalardan dolayı yaklaşık 2 bin 400 dönüm arazi kül olmuş durumda.

Diğer taraftan, Rûdaw’a konuşan bir Alkişke köyü sakini, bölgedeki yangınlardan dolayı, köylerinin her iki girişinin de kapalı olduğunu ve bazı vatandaşların mahsur kaldığını anlattı.

“Bazı köylüler dumandan dolayı nefes darlığı çekiyor”

Yangınların büyük olmasından dolayı kontrolün çok zor olduğunu aktaran köy sakini, “Bazı köylüler dumandan dolayı nefes darlığı çekiyor. Durumlar çok kötü. Yangın evlere sıçramış durumda, her şey kül olabilir, yangından dolayı hayvanların hepsi telef olabilir” dedi.

Alkişke köyü sakini, köylerinin normalde 40 aileden oluştuğunu, aracı olan ailelerin bölgeyi hızlı bir şekilde terk ettiğini belirtti.

Yangının çıkma nedeni hakkında konuşan köy sakini, “Büyük bir patlama sesi Çamlke köyü yakınında duyulmuş, ardından büyük bir yangın çıktı. Biz yangını kontrol ettik ama dün gece yine alevler bölgeyi sarmış” dedi.

“Birçok kişi köyde mahsur kaldı”

Aracıyla hızlı bir şekilde Alkişke köyünden çıkan bir başka vatandaş da birçok kişinin köyde mahsur kaldığını ama sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Şu ana kadar, sivil savunma ekipleri, orman polisi ve vatandaşlar bölgede çıkan yangınları müdahale ediyor.