Liderlerden Behdinan Enfali'nin 36'ncı yıl dönümünde mesaj

3 saat önce
Etiketler Behdinan Enfali Başkan Mesud Barzani Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Başbakan Mesrur Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - 25 Ağustos 1988 yılında Enfal Soykırım’ının son aşaması olarak devreye sokulan kanlı Behdinan Katliamı’nın üzerinden 36 yıl geçti. Katliamın yıl dönümünde Kürdistan Bölgesi liderleri birer mesaj yayımlayarak kurbanları andı ve Irak hükümetine Enfal mağdurlarına tazminat ödemesi çağrısını yineledi.  

Behdinan Katliamının yıl dönümünde Başkan Mesud Barzani bir mesaj yayımladı.

Mesajında Başkan Barzani, “Irak rejimin Kürdistan halkına karşı başlattığı insanlık suçlarının bir zinciri olan 25 Ağustos 1988’de başlayan 6 Eylül 1988’e kadar devam eden dönemin rejim askerlerinin insanlık dışı operasyonlarında Behdinan bölgesindeki suçsuz köyleri kimyasal saldırı, tutuklama, öldürme ve zorla  göç ettirme ile Enfal’e maruz kaldı” dedi.

“Bu insanlık dışı suçlarda binlerce Kürdistan vatandaşı şehit edildi, kaybedildi, köyleri yıkıldı ve göçertildi” diyen Başkan Barzani “Irak’ın önceki rejiminin bu suçlardaki amacı Kürdistan halkının devrime verdiği desteği ve direniş iradesini kırmak, demografik yapıyı değiştirmekti” ifadelerini kullandı.

"Irak devleti, soykırım ve zulmüyle yüzleşmeli"

Enfalin yıl dönümünde tüm şehitleri selamlayan Başkan Barzani, “Halkımızın meşru haklarını savunma kararlılığımızı yineliyoruz. Bu suçlar unutulmamalıdır ve Irak devleti, soykırım ve zulmüyle yüzleşmeli, kurbanların haklarını tazmin etmelidir” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de yayımladığı mesajında, Irak rejimin işlediği insanlık ışı Enfal Soykırımı boyunca yaşamını yitiren 182 bin Kürdistanlı şahsında Behdinan Katliamının kurbanlarını andı.

Irak Yüksek Suç Mahkemesinin Enfali “soykırım” olarak tanımladığını hatırlatan Neçirvan Barzani “Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Enfal'i soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suç olarak tanıdı. Bu nedenle, Irak hükümetini mağdur Enfal ailelerini tazmin etmeye çağırıyoruz. Kürdistan Bölgesi'nde de, mağdur ailelerine daha iyi hizmet etmek ve Enfal'in soykırım olarak tanınması için uluslararası çabalarımızı sürdürmeliyiz” çağrısını yineledi.

"Kürdistan Bölgesi şehitlerin kanı ve annelerin gözyaşları ile inşa edilmiştir"

Barzani Kürdistan Bölgesi’nin korunması ve siyasi çekişmeleri bir yana bırakarak şehitler etrafında birleşmesi çağrısında bulunarak şunları dile getirdi:

“Kürdistan Bölgesi ve onun anayasal hakları, binlerce şehidin kanıyla, binlerce annenin gözyaşlarıyla, Enfal, kimyasal saldırılar, direniş ve Kürdistan halkının fedakârlıklarıyla inşa edilmiştir. Bu nedenle, hepimizin bu kazanımları koruma sorumluluğumuz vardır. Tüm sorunlara rağmen, ülke bizim hedefimiz olmalı ve bizi bir araya getirebilmelidir.

Bu vesileyle, Irak'ın geçmişten ders alması ve herkesin haklarının korunması için çalışması gerektiğini bir kez daha yineliyoruz, böylece hep birlikte daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz.”

"Erbil halkının kahramanlığı ve vatanseverliği unutulmayacak"

“Enfal  ve tüm Kürdistan şehitlerinin ruhları şad olsun” diyen Neçirvan Barzani “ Zor günlerde Behdinan mağdurlarına yardım eden kahraman Erbil halkına teşekkür ederiz. Onların vatanseverliği ve kararlılığı asla unutulmayacak” ifadelerini kullandı.

Başbakan Mesrur Barzani de Behdinan Enfali’nin 26’ncı yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Başbakan Mesrur Barzani, “Baas rejiminin, binlerce masum Behdinan bölgesi insanını şehit ve kayıp ettiğini, yüzlerce köyü yok ettiğini ve bu olayın on binlerce insanın yerinden edilmesine neden olan, Behdinan Enfali'nin 36. yıl dönümünde, kurbanları anıyoruz” dedi.

"Bu acımasız soykırımın amacı Kürdistan halkını özgürlük istemlerini bastırmaktı"

Başbakan mesajının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu acımasız soykırımın, kirli suçların amacı, Kürdistan halkını soykırıma uğratmak ve özgürlük istemlerini bastırmaktı. Ancak bu suçları işleyenler halkın iradesini kırmayı başaramadılar.

Bu vesileyle, Irak federal hükümetinin yasal ve ahlaki sorumluluğunu yerine getirerek, eski Irak rejiminin işlediği suçların kurbanları olan şehit ve mağdur ailelerine gerekli tazminatları ödemesi gerektiğini vurguluyoruz. Kürdistan Bölgesi hükümeti de, şehit ve Enfal kurbanlarının ailelerine daha iyi hizmetler sunmak için çabalarını sürdürecektir. Behdinan Enfal'i ve tüm Kürdistan şehitlerinin ruhları şad olsun.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürt akademisyen Dr. Ali Kıılıç vefat etti

Kürt akademisyen Dr. Ali Kılıç vefat etti

1937-1938 Dersim Katliamı üzerine yaptığı çalışmalarla ve Halepçe katliamının uluslararası arenada soykırım olarak kabul edilmesinde önemli emekleri ile tanınan Dr. Ali Kılıç hayatını kaybetti.