Süleymaniye'de petrol sahasına giren Heşdi Şabi güçleri çekiliyor

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye’nin Germiyan İdaresinde Kuleco beldesindeki Qemere petrol sahasına giren heşdi Şabi güçleri saat 10.05 itibariyle çekilmeye başladı. Şuana kadar 200 araç bölgeden ayrıldı.

Rûdaw muhabiri Huner Hemid bu sabah saat 04.00 sularında Heşdi Şabi güçlerine ait 400’ün üzerinde askeri aracın Süleymaniye’nin Germiyan İdaresinde Kuleco beldesindeki Qemere petrol sahasına girdiğini aktardı.

Bölgeye gelen Şii milislerin 3 gün bölgede olacakları ve IŞİD’e karşı bir operasyon düzenleyeceklerini bölgedeki Peşmerge komutanına aktardıkları öğrenildi. Heşdi Şabi güçleri Peşmerge Güçlerine bilgi vermeden bölgeye girmesi ve petrol sahasına yerleşmesi tepkilere neden oldı.

Heşdi Şabi komutanı Seyid Talib’in Peşmerge Güçleri 5. Tugay'ın 1. Tabur Komutanı Binbaşı Meriwan’a, ‘Bafıl Talabani ile yapılan bir görüşme sonucu buradayız. 3 gün bölgede kalacağız. Peşmerge bizim kardeşimiz. Bölgede savaş uçaklarının da desteği ile IŞİD'e karşı operasyon düzenleyeceğiz’ dediğini öğrenildi.

Rûdaw muhabiri Huner Hemid  saat 10.05 itibariyle Heşdi Şabi güçlerinin bir kısmının bölgeden çekildiğini aktardı.

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri 5. Tabur Komutanı Binbaşı Bahtiyar Beser, Peşmerge Bakanlığının kendilerine “Bağdat ile irtibat halinde olduklarını, bir kaç saat içerisinde Heşdi Şabi’nin çekileceğini çünkü bakanlıkları ile koordinasyon içerisinde olmadan bölgede olduklarını’ söylediğini aktardı.

Binbaşı Bahtiyar Beser, şu bilgileri paylaştı:

“150’si askeri yaklaşık 550 otomobil ve askeri araç bölgeye gelerek, konuşlanmaya başladı. Peşmerge Bakanlığı ile yaptığımız konuşma sonrası Heşdi Şabi’nin bir kaç saat içerisinde çekileceği bize söylendi. Şuan çekilmeye bile başladılar.”

Heşdi Şabi güçlerinin hangi amaçla bölgede olduğu konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirten Binbaşı Meriwan Beser “Niyetleri uzun süre kalmaktı. Biz onlarla değil Peşmerge Bakanlığı ile muhatap olduk. Amaçlarını tam olarak bilmiyoruz. Ancak Peşmerge Bakanlığı Bağdat ile yapılan görüşmeler ardından bu gücün çekileceği bize resmi olarak bildirildi. Bir kaç saat içerisinde çekilecekler. Her şeye hazırlıklıyız şehit de olsak yerimizi terk etmeyeceğiz” dedi.

Peşmerge Komutanı geçmişte de heşdi Şabi güçlerinin bölgeye girme girişimleri olduğunu ancak ilk kez bu kadar büyük bir güçle geldiklerini sözlerine ekledi.