Kürt akademisyen Dr. Ali Kılıç vefat etti

3 saat önce
Etiketler Dr. Ali Kılıç Dersim Akademisyen İranlı akademisyen Dr. Shiva Kaviani
A+ A-

Haber Merkezi – Kürt akademisyen, araştırmacı-yazar Fransa’da vefat etti.

1937-1938 Dersim Katliamı üzerine yaptığı çalışmalarla ve Halepçe katliamının uluslararası arenada soykırım olarak kabul edilmesinde önemli emekleri ile  tanınan Dr. Ali Kılıç hayatını kaybetti.

Kürdistan Bağımsızlıkçı Birlik (HSK) Başkanı Aştiyako Pûr Kerîm Rûdaw’a yaptığı açıklamada Dr. Ali Kılıç’ın 19 Ağustos’ta Fransa'da vefat ettiğini 24 Ağustos’ta toprağa verildiğini söyledi.

Dr. Ali Kılıç’ın vefatını duyuran Hovsep Hayreni, “70’li yıllarda bir defa tutuklanmış. Yüksek öğrenimini İstanbul’da gördükten sonra 1980 öncesi Fransa’ya gitmiş. 12 Eylül döneminde vatandaşlıktan atılanlar arasında yer almış. Fakat mülteci olarak yaşadığı Fransa’nın vatandaşlığına yaptığı başvurular da kabul görmemiş. Tüm yakınları ve dostlarının başı sağ olsun. Hatırası canlı kalsın. Huzur içinde yatsın” dedi.

Dr. Ali Kılıç, 1945 yılında Dersim’de dünyaya geldi.

 Fransa'da felsefe alanında doktora derecesi aldı.

Çok iyi derecede İngilizce, Fransızca ve Türkçe biliyordu.

Dr. Ali Kılıç Fransa’da faaliyet gösteren Kürdistan Bilimsel Araştırma Merkezi’nin (Centre de la Recherche Scientifique du Kurdistan) başkanlığını yapıyordu.

Aynı zamanda felsefe doktoru olan Kılıç, Dersim Katliamı’nın yanı sıra Ermeni, Asuri, Pontos soykırımlarını da inceleyen araştırmalar yapmıştı.

Aştiyako Pûr Kerîm  Dr. Ali Kılıç’ın çalışmalarına ilişkin de şunları söyledi:

"Sevr Anlaşması'na ilişkin yayımlanan tüm belgeleri Fransız arşivlerinden çıkardı. Dersimli Seyid Rıza’nın  tüm mektuplarını da Fransız arşivlerinden çıkardı. Aynı zamanda Halepçe davasında davayı uluslararası hale getiren, soykırım suçu olarak kabul edilecek delil ve belgeleri ortaya çıkaran ilk kişiydi.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli