Barzani: Kürt halkının iradesi galip geldi, tarihin çöplüğüne giren düşmanlar oldu

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, dönemin Baas rejimi tarafından Behdinan bölgesinde gerçekleştirilen Enfal soykırım hareketinin 34’üncü yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Irak rejiminin 25 Ağustos’tan 6 Eylül 1988'e kadar Kürdistan halkına karşı işlediği soykırım suçu sırasında, Behdinan bölgesinin ilçe ve köylerinin çoğunun insanlık dışı bir şekilde kimyasal silahlarla katledildiğini, insanların tutuklandığını, sürgün edildiğini belirten Barzani, “Bu insanlık suçu neticesinde binlerce Kürdistan vatandaşı şehit edildi, yerlerinden edildi ve yüzlerce köy yıkıldı” dedi.

Barzani, “Rejimin amacı, Kürdistan'ın demografisini değiştirmek ve Kürdistan halkının iradesini silah, şiddet ve baskı yoluyla kırmaktı. Ancak Kürdistan halkının beka ve özgürlük iradesi galip geldi ve tarihin çöplüğüne giren düşmanlar ve suçlular oldu” ifadelerini kullandı.

Enfal soykırımının 34’üncü yıl dönümü vesilesi ile Feyli Kürtlere uygulanan katliamda, Behdinan, Germiyan ve Barzan’daki Enfalde şehit olanları anan Barzani, “Bu acı hatıra vesilesiyle, halkımızın şiddet ve suç dilini asla kabul etmeyeceğini, Irak hükumetinin de milletimize karşı işlenen tüm suçların ve haksızlıkların bedelini ödemesi gerektiğini belirtiyoruz” dedi.

Enfal Soykırımı

Enfal, Güney Kürdistan’da dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in emri ile Kürt halkına karşı uygulanan 8 aşamalı soykırım hareketinin adıdır. Enfal soykırımında kadın, çocuk, yaşlı yaklaşık 182 bin Kürt katledildi.

Operasyon ismini Kur'an'daki Enfal Suresinden almaktadır. Enfal’in Arapça anlamı “Savaş Ganimetleri” dir.

23 Şubat 1988’de başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona eren 8 aşamalı Enfal operasyonlarında 182 bin Kürt tutuklanarak Irak çöllerine götürüldü, buralarda kazılan çukurlara canlı olarak gömüldü.

Yine 4500 köy ve 30 ilçe yerlebir edildi, 1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilise yıkıldı.

Operasyon özellikle 1988 yılında doruğa ulaştı. Enfal Operasyonu kara harekatları, havadan bombalamalar, yerleşkelerin sistematik bir şekilde yıkılması, toplu zorunlu göçler, idam mangaları ve kimyasal silah kullanımı dahil her türlü insanlık dışı uygulama ile hayata geçirildi.

Güney Kürdistan’da en az 1 milyon insanın göç etmesine neden olan Enfal operasyonları döneminde, 16 Mart 1988’de Halepçe ve çevresine yönelik yeni bir saldırı başlatıldı. Kimyasal silahlarla saldırılan kentte en az 5 bin kişi hayatını kaybetti.

Soykırımdan canlı kurtulanlar ise normalden çok daha yüksek oranlarda sağlık sorunu yaşadı ve hala da yaşıyor.