Rojhılatlı partiler ABD’den umutsuz

Erbil (Rûdaw) –  Rojlılatlı partiler ABD’nin İran’da rejim değişkliğine gitme gibi bir planının olmadığını savunuyor.

 

Kürt partilere göre Tahran ile Washington arasındaki çelişkiler ve karşılıklı tehditler, her iki ülkenin kendi çıkarlarını koruma söyleminden öteye bir anlam içermiyor.

 

İran Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) Süleymaniye Temsilcisi Fuad Haki Bebki, “Şuana kadar Trump yönetiminin temel siyaseti İran rejimini müzakere masasına çekme üzerine olmuştur, rejimi değiştirme değil” dedi.

 

Kendileri için uluslarası desteğin önemli olduğunu dile getiren Bebki, “Biz sırtımızı farklı beklentilere dayamıyoruz. Mücadelemizi İran’da ezilen diğer halklarla, kendi halkımızla sürdüreceğiz. Fakat yine de dünyanın neresinde olursa olsun, halkımızın özgürlük mücadelesi için sunulan hertürlü destek mücadelemizin ileri gitmesine yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

İran Komünist Partisi (Komele) Dışilişkiler Sözcüsü Said Emani de halkın ABD ve İranlı yetkililerin karşılıklı tehditlerine kanmaması gerektiğinin altını çizdi.

 

Emani, “ABD ile İran arasındaki savaş sadece çıkar savaşıdır. ABD’nin temel amacı İran’ı bölgedeki çıkarlarına zarar vermeyecek düzeye çekmektir.

 

Ancak yine de İran muhaliflerinin desteklenmesi için ABD’nin artık gereken adımları atması gerektiği düşünenler de var.

 

Kürdistan Emekçiler Partisi (Zehmetkeşan) Başkanlık Divanı üyesi Aram Müderrisi, “Eğer gerçekten bu konuda ciddiyseler açıkça İran’daki laik ve demokratik muhalefeti desteklemelidirler. Özellikle de toplumla sürekli bir temas halinde olan Kürt partilere destek verilmeli. Unutmamak gerekir ki muhalefetin desteklenmesi sokakta rejime karşı büyüyen tepkinin de direkt desteklenmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.