PKK kurucularından Mustafa Karasu: Erdoğan zaman kazanmak istiyor

25-06-2024
Etiketler Mustafa Karasu PKK Recep Tayyip Erdoğan Normalleşme Özgür Özel
A+ A-

Haber Merkezi – PKK kurucularından Mustafa Karasu, “Erdoğan, MHP ile ortak iktidar olduğu algısından zarar gördüğünü düşünüyor. Hem içerde hem de dışarda iktidara yönelik güvensizlik yaratıyor. Bu nedenle bazı konularda MHP’den farklı düşündüğünü göstermek istiyor. Bunun için de MHP ile birlikte yürüttüğü 9 yıllık politikaları bırakmadan bazı imaj değişikliği yaratmak istiyor. Bu nedenle Özgür Özel’in normalleşme söyleminin üzerine balıklama atladı. Bunu düşündüğü imaj değişikliği için iyi bir meşrulaştırıcı kılıf olarak gördü. Temel politikalarda değişiklik yapmadan biraz yumuşak dil kullanarak zaman kazanmak istiyor” ifadelerini kullandı.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, gündeme dair yaptığı yaptığı açıklamada Mardin-Diyarbakır’daki yangını, Türkiye’deki iç siyaseti, normalleşme tartışmalarını, Kürt siyasetini ve Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasını değerlendirdi.

Örgüte yakın ajansa konuşan ve normalleşme yönünde yürütülen tartışmalara değinen Karasu, “CHP’nin normalleşme, AKP’nin yumuşama dediği görüşme süreci oldu. Gerçekten de Türkiye’de dünyada görülmemiş bir kutuplaşma yaratıldı. Türkiye’de siyaset bir siyasi iç savaş haline getirildi” dedi.

“Normalleşmesi gereken varsa o da AKP-MHP iktidarıdır. Bunun için de geçmişte yaptıkları ötekileştirici, kutuplaştırıcı, suçlayıcı, düşmanlaştırıcı ve bunun gibi birçok söylem ve uygulamasından vazgeçmesi gerekir. AKP’nin, MHP’nin böyle bir adımı var mı? Sadece Özgür Efendi demiyor, CHP için eski ifadeleri şimdi kullanmıyor diye bir normalleşme olabilir mi?” şeklinde konuşan Karasu, devamında şunları söyledi:

“AKP iktidarı, daha doğrusu Tayyip Erdoğan MHP ile ortak iktidar olduğu algısından zarar gördüğünü düşünüyor. Hem içerde hem de dışarda AKP iktidarına yönelik güvensizlik yaratıyor. Bu nedenle bazı konularda MHP’den farklı düşündüğünü göstermek istiyor. Bunun için de MHP ile birlikte yürüttüğü 9 yıllık politikaları bırakmadan bazı imaj değişikliği yaratmak istiyor. Bu nedenle Özgür Özel’in normalleşme söyleminin üzerine balıklama atladı. Bunu düşündüğü imaj değişikliği için iyi bir meşrulaştırıcı kılıf olarak gördü. Temel politikalarda değişiklik yapmadan biraz yumuşak dil kullanarak zaman kazanmak istiyor. MHP, Kürt soykırımına kilitlendiğinden, bu politikalarda en küçük bir değişiklik istemediğinden bu konuda bazı rahatsızlıklarını dile getirmiştir. Ancak Devlet Bahçeli Kürt ve demokrasi düşmanı politikalar temel olarak sürdüğü taktirde bunları sindirecektir.

Nitekim hem Devlet Bahçeli hem de Erdoğan cumhur ittifakı sürecek, bu bizim için çok önemlidir, diyorsa bazı üslup ve yöntem farklılıklarının karşılıklı tolere edildiğini, edileceğini göstermektedir. AKP-MHP arasında seçim sonuçlarının ve politik ortamın getirdiği farklı yaklaşımlar olsa da bu farklılıkları kabul etme temelinde ortak politikalar sürdürecekleri görülmektedir.

Özcesi mevcut farklılıklardan dolayı ortak politikalardan vazgeçmeleri beklenmemeli. Ancak mücadele sürdüğü taktirde bu farklılıkların büyüyeceği açıktır. Aslında Tayyip Erdoğan MHP’nin dışarıdan destek vereceği yeni ittifaklar peşindedir. Bunu başarırsa, MHP’nin desteğini farklı biçimde alacağı yeni ittifaklarla iktidarını sürdürmeyi tercih edecektir. Ancak hiç kimse Tayyip Erdoğan AKP’sinin Kürt ve demokrasi düşmanı politikalardan vazgeçeceğini beklemesin.”

“Normalleşmenin olmadığı” tespitini yapan Karasu, “Özcesi Kürt halkı ve demokrasi güçleri bu normalleşme tartışmalarının demokratikleşme için bir anlam ifade etmediğini, aksine demokratik olmayan politikaları normalleştiren bir durum yarattığını görmelidir” ifadelerini kullandı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.