Rojavalı partiler: Arap Kemeri ile gelenler yurtlarına geri dönsün

25-06-2019
Vîviyan Fetah
Vîviyan Fetah
Etiketler Arap Kemeri Rojava Cezira ENKS
A+ A-

Kamışlo (Rûdaw) – Rojava’daki Kürt partileri, Baas rejimi tarafından 46 yıl önce hayata geçirilen “Arap Kemeri” politikası ile Rakka ve Halep’ten getirilerek Rojava’nın değişik kentlerine yerleştirilen Arapların yurtlarına geri dönmesi gerektiğini savunuyor.

 

Dönemin Suriye hükümetinin 1965 yılında kabul ettiği ancak kadastro işlemleri nedeniyle 1973'te uygulananan eylem planı çerçevesinde Rojava’da Kürtlere ait 1 milyon dönüm arazi dışarıdan getirilen Araplara verilmişti.

 

Rojava’nın demografik yapısını değiştirmeye yönelik bu adımın hayata geçirilmesinin 46’ıncı yıldönümüde Rojavalı Kürt partiler bölgeye yerleştirilen Arapların yurtlarına geri gönderilmesi için uygun formüller bulunması gerektiğini belirttiyor.  

 

Rûdaw’a konuşan Sol Parti Genel Sekreteri Muhammed Muse, “Bu sorun siyasi çerçevede çözülebilir. Çözülmesi şart. Halkımızın evleri, arazileri zorla ellerinden alındı. Bölgeye yerleştirilenler tekrar evlerine dönmeli.

 

Rakka ve Tabka’dan getirilen 40 bin Arap, “Fırat Nehri kıyısındaki evlerini su bastı” gerekçesi ile Rojava’nın Cezire bölgesinde Kürtlere ait evlere yerleştirildi.

 

Suriye muhalefeti içerisinde yer alan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) de daha önce Arapların yerlerine geri dönmeleri gerektiğini belirt muhalefet bu toprakların Kürtlerin hakkı olduğunu itiraf etmişti.  

 

ENKS Yerel Meclisi Başkanı Kadri Can Mele, “Toprağı elinden alınanlara toprakları geri verilmeli. Gelenler de kendi keyfi istekleri ile gelmedi. Onlara da döndükleri yerde toprak verilmeli, tazminat ödenmeli.

 

Kürtlerin meskun oldukları topraklardan çıkarılmasını ve tüm haklarıdan mahrum edilmesini amaçlayan Arap Kemeri 16 maddede hayata geçirilen bir projeydi. Proje kapsamında Rojava’daki Kürtlerin yüzde 25’i Suriye vatandaşlığından çıkarıldı, mal ve mülklerine el konuldu. Arap Kemeri politikasını kendinden önceki iktidardan alarak sürdüren Hafız Esad da 1975'e kadar Rojava-Türkiye sınırı boyunca kurulan 40 büyük köye 7.000'den fazla Arap ailesini yerleştirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli