Ramazanda sokakta dans eden çift kamuoyunu ikiye böldü

25-04-2021
Ali Güney
Etiketler Süleymaniye dans Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Geçtiğimiz Perşembe akşamı Süleymani'nin en kalabalık caddelerinden birinde dans eden iki gence ait görüntülerin sosyal medyada paylaşılması Kürdistan Bölgesi genelinde tartışmalara neden oldu. Bir kısım Ramazan ayında böyle bir etkinliği "saygısızlık" olarak nitelendirirken, kir kesim ise “doğal” karşıladı.

Erbil'de faaliyet veren M&T Dans Akademisi kurucuları, Iraklı Muhammed Halid (Moe) ile Suriye asıllı Tefany Kourieh, geçtiğimiz Cuma akşamı Süleymaniye kentinin en kalabalık caddelerinden bir olan Saholaka Caddesinde bir dans gösterisi yaptı.

Bachata dansı yapan çiftin yaklaşık dört dakika boyunca dans ettiği anlar cep telefonlarına kaydedildi. O sırada orada olan çok sayıda vatandaş da cep telefonlarına kaydettiği görüntüleri sosyal medyada servis etti. Gösterinin ardından seyirciler genç çifti coşkuyla alkışladı.

Dans gösterisinin sosyal medyada paylaşılması kamuoyunda tartışmaya neden oldu.

Bir kesim Ramazan ayında kentin en işlek caddesinde böyle bir gösterinin yapılmasını “Müslümanlara ve İslam’a” hakaret anlamına geldiğini savunarak tepki gösterdi.

Başka bir kesim ise bunun “kişisel özgürlük” hakları çerçevesinde görülmesi gerektiğini savundu.

Dans eden gençler Rûdaw’a konuştu

Rûdaw TV’de Bestun Osman’ın sunduğu “Rûdawî Amro” programına katılan M&T Dans Akademisi kurucularından Tefany Kourieh, gösterinin planlı bir şekilde belirterek ,“Bu gösteri için önceden bir hazırlığımız yoktu, tamamen plansız ve kendiliğinden oluşan bir durumdu. Esasen biz kahve içmeye gitmiştik. Kafede en sevdiğimiz şarkı çalınca biz de dans etmek istedik” dedi.

Iraklı Muhammed Halid ise, "Bu şekilde algılandığı için üzgünüz, hiçbir şeye saygısızlık etmek istemedik. Dans gösterisindeki ana hedefimiz sevgiyi, huzuru ve mutluluğu paylaşmaktı, bu sanatımızın bir parçası" diye konuştu.

Sosyal medyada tartışmaya neden oldu

Dans gösterisinin videoları internette paylaşılmasıyla kısa sürede viral oldu. Çok sayıda kişi, özellikle Ramazan ayında böyle bir gösterinin yapılmasını “Kürt kültürüne ve geleneklerine saygısızlık” olarak nitelendirdi.

Bir kısım sosyal medya kullanıcısı gösteriyi seyredenlerin gençleri durdurmadıkları için seyircileri eleştirirken, bazıları ise dans eden gençlerin öldürülmesi çağrısı yapacak kadar ileri gitti.

Avukat Sozan Hüseyin ise, " Orası şehrin en kalabalık caddesi, ailemizle birlikte defalarca orada bulunduk. Ancak Ramazan ayında işlenmiş olan bu suç her şeye meydan okuyor. Savcı, vali ve güvenlik güçlerini bu konuda adım atmaya çağırıyorum” dedi.

Yekgırtulu eski vekil: Kabul edilemez

İslami Birlik (Yekgırtu) Partisi Eski milletvekili Hacı Karwan, dans gösterisi yapan gençleri eleştirdi.

Karwan, bu tür eylemlerin “gençleri dinden uzaklaştıracağını” ileri sürdü.

Hacı Karwan, “Ahlakı, dini ve haysiyeti olanlar bu durumu kabul etmez, çünkü bu tür eylemler gençlerimizi dinden uzaklaştırılmaya teşvik ediyor. Eğer dans etmek istiyorlarsa, bütün gün dans edebilecekleri birçok salon var. Ve orada yapılan dans kimsenin umurunda olmayacaktır” diye tepki gösterdi.

Süleymaniye Valisi: Dans kültürün bir parçası

Kürdistan Parlamentosu Milletvekili ve Parlamento İnsan Hakları Komitesi üyesi Şadi Newzad, dansçıların Süleymaniye’de gösterdikleri performansın icra ettikleri sanatın bir parçası olduğunu, sanatın da kitlelere hitaben yapıldığını söyledi.

Gençlerin icra etikleri sanatın bir suç teşkil etmediğini savunan Şadi Newzad ve sanatın insanlara ulaşması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Süleymani Valisi Haval Abubekir Cumartesi günü yerel basına yaptığı açıklamada, iki gencin de ilde ikamet etmediğini, ancak dans etmenin ve neşe ifade etmenin yerel kültürün bir parçası olduğunu söyledi.

Dans performansının gerçekleştirildiği kafenin sahibi İskendar Emin de, gün boyunca tehdit aldığını belirterek, “Evinizi yakacağız ve kafeni kapatacağız şeklinde tehdit içerikli telefonlar aldım” dedi.

Ramazan ayında Süleymaniye’nin en kalabalık caddesinde sergilenen dans performansının hem Müslümanlara hem de İslam’a karşı olduğu gerekçesiyle çok sayıda genç dansın yapıldı anlana toplanarak teravih namazı kıldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli