Clarissa Ward: Şifa Gerdi’nin cesareti ve mücadelesi hepimiz için ilham kaynağıdır

Erbil (Rûdaw)  - Bu yılki Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’nün sahibi Amerikan CNN televizyonu muhabiri Clarissa Ward, ödüle layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu söyledi. Ward, “Onun cesareti ve mücadelesi hepimiz için ilham kaynağıdır” dedi.

2024 Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü sahibi CNN muhabiri Clarissa Ward, Rûdaw TV’de Şehit Şifa Gerdi için yapılan özel yayına Londra’dan görüntülü bir mesaj gönderdi.

Ward, şunları kaydetti:

“Londra'dan herkese selamlar. Öncellikle bu eşsiz onurdan dolayı çok teşekkür ederim. Bu ödülü aldığım için gerçekten çok mutluyum, özellikle de bu ödülü çok sevdiğim işini yaparken trajik bir şekilde hayatını kaybeden cesur ve özverili Şifa Gerdi'nin anısına verildiğinden dolayı.

Ödül alan diğer gazetecilere baktığımda heyecan duyuyorum: Jenan Musa, Arwa Damon, Alex Crowford, Lyse Doucet ve Isobel Yeung. Benden önce ödülü alan bu isimler bana tekrar tekrar çalışan cesur ve merhametli kadın savaş gazetecilerinin var olduğunu hatırlatıyor.

Aynı zamanda her görevin sonunda uçağa binip evimize döndüğümüzü, Gazze'de, Suriye'de, Irak'ta, Kürdistan'da pek çok meslektaşımızın orada kaldığını da biliyorum.

Toplumunuzda ve ülkenizdeki savaş alanlarında işinizi sürdürmekte gösterdiğiniz direniş ve cesaretiniz beni her zaman etkilemiş ve bana ilham kaynağı olmuştur.

Bu nedenle, yıllardır yaptığınız olağanüstü çalışmalardan dolayı Rûdaw'daki meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Zorlu ve tehlikeli savaşları ekranlara taşıdınız, çoğu zaman bu savaşlar size yakın bölgelerde meydana geldi.

Bizler şu anda gazetecilik anlamında çok önemli bir dönemdeyiz. Pek çok insan bilgi edinmek için sosyal medya akışlarına yöneliyor. Günümüzün oldukça parçalanmış dünyasında gazetecilik ilkelerine geri dönme, insanların hikayelerini anlatmaya devam etme, iktidardakilere meydan okumaya devam etme ve sözlerimizi kanıtlarla ortaya koyma sorumluluğumuz var.

Bu yüzden bugün Şifa Gerdi'yi anmak, anısını onurlandırmak için sizinle birlikte olacağım. Onun cesareti ve mücadelesi hepimiz için ilham kaynağıdır.

Bu büyük onur için bir kez daha çok teşekkür ederim; Umarım gelecekte bunu sizinle kutlayabilirim.”

Şifa Gerdi kimdir?

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi (Şifa Zikri İbrahim), 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi. Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu. 2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007-2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan şehit düştüğü güne kadar da Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

Rûdaw Medya Grubu 29 Mayıs 2013’te TV yayınına başladığında ilk açılış programını Şaho Emin ile sunan isim Şifa Gerdi oldu. Gerdi ilk sözlerine, “Ateşin ve güneşin ülkesinden yayına başlıyoruz” diye başladı kullandı.

2016’da Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.

Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de, saat 15:38’de Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti.