Clarissa Ward 20 yıllık savaş haberciliği deneyimiyle Şifa Gerdi Ödülü'nü kazandı

25-02-2024
2024 Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü'nün bu yılki sahibi Amerikan CNN televizyonu muhabiri Clarissa Ward oldu
2024 Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü'nün bu yılki sahibi Amerikan CNN televizyonu muhabiri Clarissa Ward oldu
Etiketler Clarissa Ward Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Rûdaw Medya Grubu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – 2024 Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü'nün bu yılki sahibi Amerikan CNN televizyonu muhabiri Clarissa Ward oldu.

Tehdidin nereden geldiğini bilmediğiniz savaşın ortasında net bir ses duyulur... O Clarissa Ward’ın sesidir.

Bir savaş muhabiri olan Clarissa, yalnızca çatışmaları haber yapmakla kalmıyor, aynı zamanda onların içinde yaşıyor, nefes alıyor ve savaşın tozu içindeki insani boyutları gün yüzüne çıkarıyor.

Halep'in ıssız mahallelerinden Kabil'in sorunlu sokaklarına, Gazze'nin yıkımına kadar Clarissa bulunduğu her yerde gerçekleri aktarmaktan çekinmedi.

Altı dildeki becerilerini kullanarak savaş alanındaki insanlarla iletişim kuruyor, duyulmamış hikayeleri dinliyor ve bunları dünyaya anlatıyor.

Cesareti nedeniyle çoğu zaman hayatı tehlikeye girmiş, bombardımana maruz kalmış, kaçırılma tehlikesi ve sürekli tehditlerle karşı karşıya kalmış ancak bunların hiçbiri onun kararlılığını sarsamamıştır.

Siyahlar giymiş ve başörtülü olarak silahlı insanların karşısına çıkıp işledkleri cinayetlere dair onları zor sorularla karşı karşıya bırakmıştır.

Clarissa, erkek gazeteciler için yasak ve zor olan yerlere ulaşmayı başarmıştır.

Taliban savaşçıları kapıları ona açıyor ve ülkedeki kadınlar ve kızlarının hikayelerini dinletiyor.

Clarissa'nın başarısı sadece cesaretinden değil, aynı zamanda çatışmada insani meseleleri daha da ön plana çıkaran ve ona yedi Emmy Ödülü, En İyi Hikaye dalında Pibbey Ödülü ve diğer birçok uluslararası ödülü kazandıran hikaye anlatma becerilerinden de kaynaklanıyor.

2024 Şifa Gerdi Ödülü sahibi savaş muhabiri Clarissa Ward:

“Başlangıçta gazeteci olmak istediğimi bilmiyordum, aslında tiyatroya olan tutkum nedeniyle uzun yıllar oyuncu olacağımı düşünmüştüm. Daha sonra ABD’deki Yale Üniversitesi’nde son sınıfı okurken 11 Eylül yaşandı. Birdenbire, iletişimin ve dünyanın anlaşılmasının geliştirilmesine bir şekilde katkıda bulunmanın çok önemli olduğu izlenimine kapıldım.”

Clarissa, çalışmaları aracılığıyla izleyicilerine karanlıkta bir umut ve samimiyet ışığı vermeye çalışıyor.

Clarissa Ward bir muhabirden çok daha fazlasıdır; Gazeteciliğin gücünün ve etkisinin bir tezahürü haline gelmiş bulunuyor; Bize acı gerçekleri sunuyor, önemli tartışmaları alevlendiriyor ve değişimi savunuyor.

9 Ağustor 2016

2024 Şifa Gerdi Ödülü sahibi savaş muhabiri Clarissa Ward:

“İnsanlarla yüzleşmek işimin en zor kısmı. Orta Doğu'da olsaydım ve isyancı bir grubun İslami lideriyle röportaj yapsaydım, ona yalancı deseydim ya da onu savaş alanındaki bir suçla ilgili soru sorsam, bu benim için daha korkutucu bir an olurdu. Bunu yapıyorum çünkü yapılması gerekiyor; Bana göre medyanın temel rolü izleyicinin cevabını bilmek istediği soruları sormaktır.”

Gerçeği aktarma konusundaki kararlılığı gazeteciliğin ötesine uzanıyor. Clarissa, 2016 yılında Suriye hükümetinin bombardımanı ve kuşatması altında olan Halep'teki insani durum hakkında ifade vermek için BM Güvenlik Konseyi'ne çağırıldı ve burada masum sivillerin savaşın ateşinden korunmasını talep etti.

2024 Şifa Gerdi Ödülü sahibi savaş muhabiri Clarissa Ward:

"10 yılı aşkın süredir savaş muhabirliği yapıyorum. Irak'ta, Afganistan'da, Gazze'de ve aklınıza gelebilecek her çatışmada bulundum. Halep'te gördüklerimin aynısını hiç görmedim. Halep'te kazanan yok."

Clarissa, Fox News'te haber spikeri ve muhabir olarak başladı, ardından ABC News, CBS News ve şimdi de CNN'de çalışıyor.

21 yıllık deneyiminde birçok savaş ve çatışmaya tanıklık etti. Bunlar:

2003’te ABD'nin Irak operasyonu ve 2005’te Saddam Hüseyin'in yargılanması

2006 İsrail-Lübnan savaşı

Afganistan'daki savaş

2011’den sonraki Suriye iç savaşı

2022’den beri Ukrayna-Rusya savaşı

Son Gazze Savaşı

Clarissa'nın sesi en yükseklerde yankılanarak, istatistiklerin ve manşetlerin arkasında hayatları savaş nedeniyle mahvolmuş sayısız insanın bulunduğunu dünyaya hatırlattı.

aslen İngiliz olan 44 yaşındaki Clarissa sadece başarılı bir gazeteci değil, aynı zamanda insani bir savunucu olarak hiç yorulmadan insanlığın sesini duyurmaya ve adalet için çabalamaya devam ediyor.

Şifa Gerdi kimdir?

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi (Şifa Zikri İbrahim), 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi. Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu. 2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007-2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan şehit düştüğü güne kadar da Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

Rûdaw Medya Grubu 29 Mayıs 2013’te TV yayınına başladığında ilk açılış programını Şaho Emin ile sunan isim Şifa Gerdi oldu. Gerdi ilk sözlerine, “Ateşin ve güneşin ülkesinden yayına başlıyoruz” diye başladı kullandı.

2016’da Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.

Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de, saat 15:38’de Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli