Şifa Gerdi Ödül Komitesi, yedinci yılında bir çok aday arasında 2024 Şifa Gerdi Ödülü’nün sahibi olarak Amerikan CNN televizyonu muhabiri Clarissa Ward'ı seçti
Uluslararası Şifa Gerdi Ödül Komitesi, yedinci yılında bir çok aday arasında 2024 Şifa Gerdi Ödülü’nün sahibi olarak Amerikan CNN televizyonu muhabiri Clarissa Ward'ı seçti.
Ön saflarda çalışan bir muhabir olarak Clarissa Ward, savaş ve çatışmaların yarattığı yıkımı ve sefaleti haber yaptı, perde arkasındaki insanların hikayelerini dünyaya ulaştırdı. Gazze’de savaşın olduğu bölgeye ulaşan ve dünyaya çatışmanın her iki tarafındaki insan hikayelerini anlatan ilk Batılı gazeteciydi. Bu nedenle Şifa Gerdi Ödülünü hak ediyor.
Clarissa Ward, bu yılki Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü'nün kazananı olarak açıklandıktan sonra paylaştığı mesajında, "Bu ödülü aldığım için gerçekten çok mutluyum, özellikle de bu ödül cesur ve ilham veren Şifa Gerdi’nin anısına verildiği için” dedi.
Günümüzde gazetecilerin rolüne de değinen Clarissa Ward, “Bu son derece bölünmüş ve kutuplaşmış dünyada, gazeteciliğin temellerine geri dönme, insanların hikayelerini anlatma, iktidardakilerin çıkardığı engellere karşı mücadele devam etme gibi bir sorumluluğumuz var" diye ekledi.
Şifa Gerdi, Saddam Hüseyin rejiminin Kürdistan'a karşı yürüttüğü savaş ve Irak-İran savaşı sırasında dünyaya geldi. Çalışmalarını zorlu koşullar altında sürdürdü, Peşmerge, Irak ordusu ve uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı savaşını haber yapan yetenekli bir gazeteci olarak öne çıktı.
Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017'de Musul'da IŞİD katliamını belgelerken trajik bir şekilde hayatını kaybetti. Rûdaw Medya Grubu, onun anısına savaş hakkında haber yapan veya araştırmacı gazetecilik yapan kadın gazetecilerin çabalarına saygı için Şifa Gerdi Ödülü'nü düzenlemeye başladı. Bu amaçla, ödülü her yıl alacak olan gazeteciyi belirlemek üzere Kürdistan Bölgesi ve Avrupa'dan medya uzmanlarından oluşan bir komite kurdu.
Ödül töreni bu yıl Musul'da Şifa Gerdi'nin şehit düştüğü yerde özel bir saatte gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıl dünya yoğun kanlı savaşlara sahne oldu ve bu da gazetecilerin işini oldukça zorlaştırdı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) verilerine göre geçen yıl dünya genelinde 120 gazeteci öldürüldü. Gazetecilerin öldürülmesi, dünya çapında gazetecilerin hayatlarını korumak için Birleşmiş Milletler ve diğer ülkelerin yapacak çok işi olduğunu gösteriyor.
Rûdaw Medya Grubu
25 Şubat 2024
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın