2024 Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü bu yıl yine bir kadın gazeteciye verilecek

25-02-2024
Etiketler Kürtçe hukuk Elican Stêrk Kürtçe Yasa Diyarbakır Hiqûq bi Kurdî Şifa Gerdi Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Rûdaw Medya Grubu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Bugün Rûdaw’ın tanınan yüzü, başarılı gazeteci Şifa Gerdi’nin şehadetinin 7’inci yılı. Gerdi’nin anısına her yıl verilen Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü bugün yine alanında başarılı olan bir kadın gazeteciye verilecek.

Uluslararası Şifa Gerdi Ödül Komitesi, Kürdistan Bölgesi ve Avrupa'dan birçok medya uzmanı ve deneyimli gazeteciden oluşuyor. Komite her yıl Şifa Gerdi’nin anısına verilen ödülü kazanan ismi belirliyor.

Bu yılki ödülün sahibi de bugün açıklanacak. Ödül, alanında başarılı çalışmalara imza atmış, savaş haberlerini aktarmış ve sivillerin sesine etki etmiş bir kadın gazeteciye verilecek.

Bu yılki ödül töreni de Musul'da Şifa Gardi'nin şehit olduğu yerde ve saatte Rûdaw TV’den naklen yayınlanacak.

Rûdaw TV sunucusu Şifa Gerdi, 7 yıl önce bugün 25 Şubat 2017’de, Musul’da IŞİD’in katliamlarını gerçekleştirdiği yerde, Fokus Musul adlı programı için çekim yaptığı sırada, IŞİD tarafından döşenen bir bombanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti.

Rûdaw her yıl mesleği nedeniyle mesajını iletmekte zorluk çeken kadın gazetecilere bu ödül vererek onurlandırıyor.

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü 2019 yılında Al-Aan TV muhabiri Jenan Musa’ya, 2020 yılında, CNN International muhabiri Arwa Damon’a ve 2021 yılında da İngiliz Sky News muhabiri Alex Crowford'a verildi.

Dördüncü Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’nü 2022’de BBC’den Lyse Doucet alırken 2023’te ise VICE News’ten İngiliz gazeteci Isobel Yeung ödülün sahibi oldu.

Şifa Gerdi Ödülü’nün tasarımı

Şifa Gerdi Ödülü’nün tasarımı, Doğu Kürdistanlı sanatçı Hamid Nikka tarafından yaratıldı. Tasarım, kadın, özgürlük, gazetecilik ve küreselleşme birleşiyor.

Şehit Şifa Gerdi Ödülü törenlerinde çalışan müzik ise ünlü Kürt sanatçı ve besteci Dilşad Said tarafından özel olarak bestelendi.

Şifa Gerdi kimdir?

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi (Şifa Zikri İbrahim), 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi. Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu. 2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007-2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan şehit düştüğü güne kadar da Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

Rûdaw Medya Grubu 29 Mayıs 2013’te TV yayınına başladığında ilk açılış programını Şaho Emin ile sunan isim Şifa Gerdi oldu. Gerdi ilk sözlerine, “Ateşin ve güneşin ülkesinden yayına başlıyoruz” diye başladı kullandı.

2016’da Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.

Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de, saat 15:38’de Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli