Eşine sinirlenen adam, maymuna alkol içirip işkence etti

Erbil (Rûdaw) – Erbil’de eşiyle tartışan bir adam, evdeki maymuna alkol içirerek işkence etti. Yoğun şiddete maruz kalan Lolo adlı maymun insan sesinden korkar oldu.

Sahibi tarafından alkol içirilip işkence edilen 8 aylık maymun 6 gündür yoğun müşahede altında.

“Yere vurarak bayıltmış”

Lolo’yu muayene eden Dr. Bedr, “Maymunu bir kadın getirdi, eşi ile sorunları olduğu belli. Eşine sinirlenen adam, hıncını maymundan çıkarmış. Maymuna alkol içiren adam, sonrasında onu yere vurarak bayıltmış” ifadelerini kullandı.

“6 gündür hiçbir şey yiyemedi”

Lolo’nun sağlık durumu hakkında bilgi veren Dr. Bedr, “Maymun, maruz kaldığı yoğun şiddetten kaynaklı çok acı çekiyor, 6 gündür hiçbir şey yiyemedi. Maymun şu anda kendinde değil ve insan sesinden korkuyor” dedi.

“Umarım yetkililer gerekli yasal işlemleri yapar”

Konuyu yetkililere ilettiklerini aktaran Kürdistan Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ferman Fazıl Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Pazar kaymakamın yanına gidip durumu kendisine ileteceğiz. Umarım yetkililer gerekli yasal işlemleri yapar. Bu olay, gerçekten de insana yakışmayan bir davranış. Nasıl olur da masum bir maymun bu muameleye maruz kalır?” şeklinde konuştu.

“Şahsı bulmaya çalışıyoruz”

Lolo’ya işkence eden şahsı bulmaya çalıştıklarını belirten Fazıl, “Bu işi yapan, maymunun sahibi. Hakkında işkence ve hayvana kötü muameleden dolayı şikayetçi olmak için onu bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Gözlerini sadece birkaç defa açabildi”

Lolo’nun sağlık durumu hakkında da bilgi veren Fazıl, “Sağlık durumu kötü, sarhoş edilip devamında şiddete maruz kaldığı için vücudu çok zarar görmüş durumda. Şu anda yoğun müşahede altında, gözlerini sadece birkaç defa açabildi. Gözleri kızarmış, ayrıca eli, kolu, bacakları ve diğer organları oldukça zarar görmüş” ifadelerine yer verdi.

Hayvanları koruyacak yasalar yok

Kürdistan Bölgesi'nde mevcut durumda hayvan haklarını koruyan bir yasa yok fakat Kürdistan Parlamentosu bu konuya özel bir yasa tasarısını ele alıyor.

Kürdistan Bölgesi’ndeki hayvan haklarıyla ilgili örgütler, hayvan hakları ihlallerine yönelik birçok şikayette bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde Süleymaniye’de “eşlerine dönmek için büyü yaptıran” bazı şahısların canlı köpeklerin ayaklarını kestiği ortaya çıkmıştı.