Arwa Damon: Gazetecilik hiç bugün olduğu kadar önemli olmamıştı

Erbil (Rûdaw) – Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü sahibi gazeteci Arwa Damon, “Şifa Gerdi Ödülü almış biri olarak, bu ödülü destekleyenlere ve Şifa'nın kendisinin de inandığı doğru ve saygın habercilik geleneğinin sürdürülmesini destekleyenlere saygılarımı iletiyorum” dedi.

Rûdaw’ın tanınan yüzü ünlü gazeteci Şehit Şifa Gerdi anısına düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü verilen Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’nün sahibi BBC’den Lyse Doucet oldu.

Ödül bu yıl pandemi ve koşullar nedeniyle online gerçekleştirilen yayın ile duyuruldu.

Yayına görüntülü bir mesaj gönderen 2020 Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü sahibi CNN International muhabiri Arwa Damon, geçmişte bu ödülü almaktan gurur duyduğunu söyledi.

Damon, “Şifa Gerdi Ödülü almış biri olarak, bu ödülü destekleyenlere ve Şifa'nın kendisinin de inandığı doğru ve saygın habercilik geleneğinin sürdürülmesini destekleyenlere saygılarımı iletiyorum” dedi.

“Gazetecilik dünyada hiç bir zaman bugün olduğu kadar önemli olmamıştı” diyen Damon, gazetecilerin dünyanın her yerinde çok zor durumlarla karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı.

Afganistan’da, Irak ve Suriye’de, bugün de Ukrayna’da yaşanan duruma dikkat çeken Arwa Damon, “Tüm bu büyük kaosun içerisinde biz gazeteciliğin kaybolmasına müsaade edemeyiz. Bu nedenle gazetecilerin sesinin güçlü çıkması için hep birlikte bir birimize destek olmalıyız” diye belirtti.

 Başarılı gazeteci, ödülün bu yılki sahibi Lyse Doucet’ı da tebrik etti.

Lyse Doucet kimdir

Kanadalı 63 yaşındaki gazeteci Lyse Doucet, İngiliz BBC televizyonunun tanınan simalarından biridir. Savaşın ön saflarında yaptığı yayınlarla tanınıyor. 

Lyse Doucet, 1983 yılından beri gazetecilik yapıyor. Yaklaşık 40 yıllık gazetecilik hayatında dünyanın farklı ülkelerinde siyasi krizler, savaş ve çatışma alanlarında görevyaptı. 1999’dan beri BBC’de çalışmaya başladı. 

Asya, Batı Afrika ve Ortadoğu’da bir çok bölgede görev yapan Doucet, Suriye krizi ve hükumet ile muhalif gruplar arasındaki çatışmaları yerinde takip etti.

Arap Baharı’nın başlamasından bu yana, yani 2021’den sonra, Mısır, Tunus ve Libya’da görev yaptı.

İnsanların yaşadığı acıları dünyaya duyurmak, Doucet’in bu ödüle layık görülmesinin en büyük nedenlerinden biri oldu.

BBC muhabiri Lyse Doucet, dünyanın tanınan başarılı gazetecilerinden biri olarak sayılıyor.

Ödülün diğer sahipleri

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü 2019 yılında Al-Aan TV muhabiri Jenan Musa’ya, 2020 yılında CNN International muhabiri Arwa Damon’a ve 2021 yılında da İngiliz Sky News muhabiri Alex Crowford'a verildi.

Şehit Şifa Gerdi

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi (Şifa Zikri İbrahim), 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi. Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu. 2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007 - 2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan şehit düştüğü güne kadar da Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

Rûdaw Medya Grubu 29 Mayıs 2013’te TV yayınına başladığında ilk açılış programını Şaho Emin ile sunan Şifa Gerdi oldu. Gerdi ilk sunumunda, “Ateşin ve güneşin ülkesinden yayına başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.

Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de, saat 15:38’de Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti.