Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü, Sky News muhabiri Alex Crawford’a verildi

Erbil (Rûdaw) - Rûdaw’ın tanınan yüzü ünlü gazeteci Şehit Şifa Gerdi anısına düzenlenen Üçüncü Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü. bu yıl Sky News muhabiri Alex Crawford’a verildi.

Rûdaw Medya Grubu tarafından düzenlenen ve 25 Şubat 2017’de, Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu şehit düşen Şifa Gerdi anısına mesleğinde başarılı olmuş gazetecilere verilen Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü sahibini buldu.

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Jürisi tarafından organize edilen, Rûdaw TV ve Rûdaw TV’den online yayınlanan törende, ödül, kendi çalışmalarında uluslararası alanda başarı sahibi olan Sky News muhabiri Alex Crawford’a verildi.

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Jürisi’nin konu hakkındaki açıklaması şöyle:

“Belirlenan bazı gazetecilerin çalışmaları hakkında yürütülen tartışmaların ardından Şifa Gerdi Ödülü’nün bu yıl İngiliz Sky News kanalının tecrübeli muhabiri Alex Crawford’a verilmesini uygun bulduk.

Alex Crawford geçtiğimiz yıllarda Yemen’deki insani duruma dikkat çekmek amacıyla hazırladığı haberlerle dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. Crawford, büyük bir cesaretle savaşın Yemen halkı üzerindeki etkisini ayrıntılı bir şekilde dünyaya duyurdu. Ayrıca, çok kısıtlı imkanlarla Covid-19 salgınına karşı mücadele edilen Yemen’deki kötü sağlık koşullarını ayrıntılı bir şekilde basına yansıttı.   

Alex Crawford, Ortadoğu’daki olayları, Arap Baharı gösterilerini ve Mali’nin kuzeyindeki savaşı başarılı bir şekilde yansıtmayı başardı. Ayrıca Libya, Suriye’deki durumu ve IŞİD savaşını takip etti. Tüm bu çalışmaları esnasında büyük tehlikelerle karşı karşıya kaldı.

Bu yıl, gazetecilik çalışmalarına saygı gereği Uluslararası Şifa Gerdi ödülünü Alex Crawford’a tekdim ediyoruz.”

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Jürisi, uluslararası alanda nam yapmış deneyimli gazetecilerden oluşuyor.

Alex Crawford kimdir?

1963’te Nijerya’da doğan Crawford, İngiliz vatandaşı. 1989’dan beri Sky News için çalışan ve 2005’te bu kanalda muhabir olan Alex Crawford, BBC gibi uluslararası ajanslar için de çalıştı.

Evli ve 4 çocuk annesi Alex Crawford yaklaşık 30 yıldır Ortadoğu, Asya ve Afrika’da en sıcak olayların yaşandığı bölgelerde gazetecilik yaptı.

Crawford, kariyeri boyunca birçok kez tutuklandı, gözaltına alındı, kaçırıldı, sorgulandı, gerçek mermiler, göz yaşartıcı gaz, ve havan mermileriyle yüz yüze kaldı.

O, bağımsız bri gazeteci olarak Myanmar’ın Rohingya Müslümanlarının yaşadığı Arakan eyaletine giden ve Rohingya Müslümanlarının uğradığı haksızlığı haberleştiren ilk gazetecidir.

Şu an Türkiye’de yaşayan ve Sky News muhabirliği yapan Alex Crawford, muhalif güçlerin Libya’da muhalif güçlerin Trablus’u ele geçirdiği zaman çatışmaları aktaran ilk gazetecilerden biridir de.

Dubai, Delhi ve Johannesburg'da bulunan Alex, Tunus, Mısır, Bahreyn, Libya ve Suriye'deki Arap Baharı ayaklanmalarını da içeren Afrika, Güney Asya, Körfez ve Ortadoğu'daki olayları ele aldı.

Koronavirüs salgınını sağlık çalışanları ile kapı kapı dolaşarak haberleştirdi.

Bazı gazeteciler için koronavirüsü yeni bir salgın olabilir ama Crawford daha önce de Ebola salgını hakkında Afrika’dan haberler hazırladı ve bu sayede ABD eski Başkanı Obama bu konuda adım atmak zorunda kaldı.

Yemen savaşı İngiliz gazetecilerin başındana beri dikkatini çeken bir konu. Özellikle  Hussilere karşı Suudi Arabistan’a sileh sağladığı gerekçesi ile İngiltere’nin eleştirildiği bir dönemde Alex Crawford Yemen’e giderek oradaki savaşı haberleştirdi.

Yemen’de görüntülediği haztane için “Burası yer yüzündeki cehennem. Bu 4 yaşındaki çocuk doğduğu gündem bu yana hastanede kalıyor ancak ömrü boyunca sadece birkaç gün karnı doyabilmiş, küçük kardeşi ise yetersiz beslenmekten hayatını kaybetmiş” ifadelerini kullanmıştı.

Suriye savaşını ekibi ile takip eden Crawford, burada da ciddi tehlikelerle karşı karşıya kaldı. O Suriye’yi anlatırken, “Burası şimdi gazeteciler için hiç olmadığından daha tehlikeli. Savaş bölgesi olduğu için değil, burada gazeteciler bazı siyasi taraflarca düşman görüldüğü için” demişti.

Alex Crawford şu ana kadar değişik ödüller aldı. Ebola kriziyle ilgili haberler için 1 BAFTA ve 2 Emmy olmak üzere çok sayıda ödül kazandı. Royal Television Society Journalist Of The Year ödülünü 5 kez sahibi oldu.

İki deneyimli gazeteci almıştı

2019’da birincisi düzenlenen Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’nü Al-Aan TV muhabiri Lübnanlı gazeteci Jenan Musa, eski Fransa Cumhurbaşkanı Françosi Hollande’ın elinden almıştı.

2020’de ise ödülü, CNN International'in deneyimli muhabiri, savaş mağduru çocukların hayatını kurtarmak ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan Uluslararası Acil Yardım Ağı kurucusu Arwa Damon Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert’in elinden almıştı.

Şifa Gerdi Ödül töreninlerine gazeteciler, hükumet yetkilileri ve diplomatik temsilcilikler de katılmıştı.

Şifa Gerdi kimdir?

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi (Şifa Zikri İbrahim), 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi. Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu. 2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007 - 2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan şehit düştüğü güne kadar da Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

Rûdaw Medya Grubu 29 Mayıs 2013’te TV yayınına başladığında ilk açılış programını Şaho Emin ile sunan Şifa Gerdi oldu. Gerdi ilk sunumunda, “Ateşin ve güneşin ülkesinden yayına başlıyoz” ifadelerini kullandı.

Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.

Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de, saat 15:38’de Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti.