Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü düzenlenen törenle sahibini buldu

Erbil (Rûdaw) - Rûdaw’ın tanınan yüzü ünlü gazeteci Şehit Şifa Gerdi adına düzenlenen Uluslararası Şifa Gerdi Ödül Töreni başladı.

 

25 Şubat 2017’de, Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu şehit düşen Şifa Gerdi anısına mesleğinde başarılı olmuş gazetecilere verilen Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü için başkent Erbil'de bir tören düzenlendi.

 

Rotana Otel’de düzenlenen törene eski Fransa Cumhurbaşkanı Françosi Hollande’ın yanı sıra Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti yetkilileri, parti yöneticileri, farklı ülkelerin Erbil ve Bağdat’taki temsilcileri ile çok sayıda gazeteci katılıyor.



 

Törende hayatını kaybeden gazetecilerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Rûdaw Dijital Medya Sorumlusu ve Tören Tertip Komitesi üyesi Hemin Lihoni, Kürtçe, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Türkçe konuklara hoş geldiniz diye hitap etti.

 

Lihoni, “İki yıl önce bugün gazeteci arkadaşımız Şifa Gerdi Musul’da şehit düştü. O her anlamda gerçek bir gazeteciydi. Gerçeklerin peşinden koşarak onlara ışık tutacağına inanıyordu. Bu temelde Focus Musul adında bir program hazırlıyor, görüntülediği belgeleri paylaşıyordu” dedi.

 

Rûdaw Medya Grubu’nun tanınan yüzü Şifa Gerdi’nin Irak genelinde de tanınan bir gazeteci olduğunu belirten Lihoni, “Onun gibi savaş cephelerinde hayatını kaybeden arkdaşlarını unutmamak için bugün buradayız. Onlar da peşmerge gibi savaşın ön cephelerinde yer aldı. Onlara vereceğimiz en anlamlı cevap, gazetecilerin özgürlüklerinin ihlal edilmesine hiçbir şekilde sessiz kalmamamızdır” ifadelerini kullandı.



 

Hemin Lihoni’den sonra Rûdaw Genel Müdürü Ako Muhammed de bir konuşma yaptı.

 

Ako Muhammed, “Şifa Gerdi’nin şehadetinden bir hafta sonra, Rûdaw yönetim kurulu olarak, savaş cephelerinde bulunarak bize gerçekleri ulaştırmaya çalışan ve bu uğurda çeşitli zorluklarla karşılaşan gazeteci arkadaşlarımıza saygı adına bir ödül verme kararı aldık. Bu ödülü siz değerli misafirlerin hazır bulunduğu bir törende vermek bizi mutlu etti. O yiğit gazetecinin isminin dünyanın her tarafında çalışan gazeteci arkadaşlarına ödül olması bizi ayrıca mutlu etmiştir. Düşünce özgürlüğü ve gazetecilerin özgürce çalışması Şifa’nın en büyük umuduydu ve aynı zamanda dünyanın her tarafında gazeteciler için bu umudu savunmak Rûdaw Medya Grubu’nun görevidir” dedi.


“Şehit Şifa’nın yası ve onu kaybetmenin üzüntüsü Kürt ulusu ve tüm Kürdistan halklı nezdinde onu ölümsüzleştirmiştir, anısı Kürtlerin hafızasında ve Kürdistan gazetecilik tarihinde kalıcı olmuştur” diyen Muhammed, “Aynı zamanda, internet üzerinden Arapça veya İngilizce, Şifa Gerdi’nin ismini yazdığınızda, onun hakkında yazılmış 270 bin sayfadan fazla yazı bulabilirsiniz. Diğer farklı dil ve siteleri saymıyoruz bile” diye konuştu.

 

Ako Muhammed şöyle konuştu:

 

“Fakat malesef, hâla iş başında yitirdiğimiz, şehit düşen gazeteciler var. Ayrıca, radikal örgütlerin gazetecilere karşı eylemleri de sürüyor. Tüm dünya IŞİD’in Suriye’de bitmesini bekliyor. Fakat arkadaşları ve yakınları IŞİD tarafından kaçırılanlar her kesten daha çok IŞİD’in Bağoz ve diğer yerlerdeki varlığının bitmesini gözlüyoruz. Rûdaw Medya Grubu olarak bizler de 15 Aralık 2014’te IŞİD tarafından Suriye’nin Haseke kentinde kaçırılan muhabirimiz Ferhad Hemo’nun akibetini bilmiyoruz.

 

Saygıdeğer konuklar…

 

2019 Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’nü alan arkadaşımızı kutluyorum. Bu ödülü alan kahraman bir gazetecidir. Çalışmaları ve gerçekleri aktarma konusundaki yürekliliği ile Şifa gibi kahraman bir gazeteci adına düzenlenen ödülü almaya layıktır.

 

 Şifa Gerdi Ödülü’nün trofyası, IŞİD savaşında şehit düşen tüm gazetecilerin sembolüdür. Dünya barışı için korkusuzca insani amaçlara hizmet eden tüm yürekli gazetecilerin sembolüdür. Sizlerin katılımı bu ödüle verilmiş bir destektir.”





Ako Muhammed’den sonra konuşan François Hollande, Şifa Gerdi gibi gazetecilerin savaş döneminde gerçekleri dünyaya aktarmak için cesurca çalıştıklarını söyledi.

 

IŞİD savaşının başlaması ile birlikte 2014’te Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne destek sunduklarını dile getiren Hollande, “Savaş döneminde iki defa Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ettim. İkinci gelişimde peşmerge IŞİD’i Musul’a kadar uzaklaştırmayı başarmıştı. Sayın Başkan Barzani ile Musul’daki savaş cephelerine giderek birkaç kilometre uzaklıktan Musul’u izledik. Bugün kurtarılan Musul’a gittim. Kent terörden kurtarılmış olsa da bütün yapılarla birlikte tüm tarihi eserlerin tamamıyla tahrip edildiğini gördüm” dedi.

 

Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun savaştan zarar gören yerlerin yeniden toparlanması için yardımlarını sürdürmesi gerektiğini vurgulayan François Hollande, “Başkan Barzani ve peşmergeye çok teşekkür etmek istiyorum. Onlar IŞİD’e karşı mücadelede çok önemli bir rol üstlendiler, koaliyon ile çok önemli işlere imza attılar” diye konuştu.

 

Hollande, Fransa’nın teröre çok sayıda kurban verdiğini ve IŞİD terörünün tamamen bitirilmesi için çalışılması gerektiğini vurguladı.

 

ABD Başkanı Trump’ın Suriye’den çekilme kararının “yanlış” olduğunu dile getiren Hollande, sözlerine şunları ekledi:

 

“Trump’ın Suriye’den çekilmesi endişe yarattı. Acele verilen bu kararın farklı sonuçları olacaktır. Bu kararı yanlış buluyorum. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin Suriye Kürtlerine karşı tehditleri de endişe vericidir. Orada bu iki güç arasında çatışma olursa IŞİD bu durumdan yararlanabilir. IŞİD’in askeri olarak bitmesi tamamen ortadan kalkmış olduğu anlamına gelmiyor.”

 

“Fransa her zaman sizinle olacaktır” diyen François Hollande, “Bölgenin ve Irak Kürdistan’ının huzurunu destekliyoruz. Irak Kürdistan Bölgesi savaş durumunda mültecilere kapılarını açtı. Yine gazetecilere olan desteğimiz sürecektir. Şifa Gerdi savaşta gerçekleri aktarmak için çalışan tüm gazetecilerin sembolü olmuştur” dedi.

 

Irak Gazeteciler Sendikası Başkanı Mueyyed Lami de Irak’ta gazetecilerin karşılaştığı zorluklardan bahsederek, IŞİD savaşı döneminde 250 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyledi.

 

Lami, Şifa Gerdi’nin duruşu ve çalışmalarındaki başarısıyla tüm gazetecilerin gönlünde yer edindiğini belirtti.




Uluslararası Medya İlişki Ağı (ENEX) CEO'su ve Sky News eski Haber Müdürü Adrian Wells de törende bir konuşma yaptı.

 

Wells, “Rûdaw Medya Grubu'nun meşakkatli muhabirleri, kameracıları, mühendisleri ve yöneticileri olayları aydınlatmak ve dünyaya duyurmak için çok önemli işler yaptılar.

 

Şüphesiz Şifa Gerdi, bir gazeteci olarak Rûdaw'da işini profesyonel bir şekilde yapıyordu. Uluslararası Şifa Gerdi ödülünün sahibi değerlendirmek için bazı değerlendirmeler yaptık. Olayı yerinden aktarmak, cesaret, bilgileri uyum içinde sunmak gibi konuları baz aldık. Şifa da bu özellikleri taşıyordu” dedi.



 

Yapılan konuşmaların ardından, Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Al-Aan TV muhabiri Lübnanlı gazeteci Jenan Musa’ya verildi.

 

Program Kürt sanatçılar Ciwan Haco ve Hejar Jehawi’nin müzik dinletisi ile devam etti.

 

Ödül töreni, Rûdaw Medya Grubu ve Uluslararası Şifa Gerdi Ödül Töreni Komitesi’nin kapanış konuşmasıyla sona erdi.

 

Rûdaw Medya Grubu’nun tanınan yüzü Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de Musul’da görev başındayken hayatını kaybetmişti. Rûdaw Medya Grubu, savaşta hayatını kaybeden ve büyük zorluklarla yüzyüze kalan gazetecilire saygının bir gereği olarak  her yıl Uluslararası Şifa Gerdi Yılın Ödülü’nü kadın gazetecilerden birine vermeyi kararlaştırdı.

  

Uluslararası Şifa Gerdi Ödül Komitesi, dünyanın büyük medya organlarında çalışan ve mesleğinde uzman olan gazeteci ve aydınlardan oluşuyor.

 

Komitede yer alan isimler şunlar:

 

Rob Beynon - BBC, Bloomberg ve CNBC gibi haber kanallarında program ve haber yöneticiliği yaptı.

 

Adrian Wells - Uluslararası Medya İlişki Ağı (ENEX) CEO'su ve Sky News eski haber müdürü, medya stratejileri uzmanı.

 

Jane Arraf – Amerikan NPR radyosu muhabiri, CNN Bağdat Ofisi eski Müdürü.

 

Joyce Karam – George Washington Üniversitesi profesörü

 

Ako Muhammed – Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü

 

Rûdaw Medya Grubu ve Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Komitesi

 

25 Şubat 2019