30 yıl giyilen ayakkabı: Reşik

Haber Merkezi - Keçi kılı ve kendirden yapılan yaklaşık 600 yıllık geçmişe sahip yöresel bir ayakkabı olan "reşik" Van'daki bir ayakkabı ustasının elinde yeniden hayat buluyor.

 

Van'da ayakkabı tamircisi ve üreticisi Mecit Emel, bir taraftan reşik üretimi yaparken bir taraftan da 600 yıllık kültürü yaşatmaya çalışıyor.

 

Mecit Emel, unutulmaya yüz tutmuş reşiği gelecek kuşaklara aktarmak istediğini, bunun için de yanında çalışanlara üretim aşamalarını aktardığını söyledi.

 



Reşiğin geçmişte farklı ayakkabı ustalarınca değişik şekillerde yapıldığını ifade eden Emel, şunları söyledi:

 

"Günümüzde ayakkabı sektörü çok geliştiği için yöresel tarzlar kaybolmaya yüz tuttu. Herkesin bıraktığı, uğraşmadığı, ilgi duymadığı bir kültürü yeniden yaşatmak için gayret sarf ediyoruz."

 



Mecit Emel, yaklaşık 15 yıldır reşik ürettiğini, zamanla çeşitli modeller geliştirdiklerini dile getirdi.

 

Keçi kılından yapılan reşiğin birçok avantajı bulunduğunu anlatan Emel, "Reşik çok zor çürür ve su tutmaz. Karda bile çok rahat giyilebilir" diye konuştu.

 



"Bir reşiği 30 yıl giydim"

 

Emel, yılda yaklaşık 250 çift reşik ürettiklerini ve modeline göre 75-250 liradan sattıklarını sözlerine ekledi.

 

Gençliğinde yaklaşık 30 yıl reşik giydiğini ve çok memnun kaldığını anlatan 80 yaşındaki Mehmet Şirin Aksungur ise, "Bu ayakkabılar keçi kılından yapılır ve çok sağlam olur. Benim 30 yıl giydiğim bir reşik vardı" dedi. (Kaynak:AA)