Kürdistanlı Hristiyanlar Noel’i kutluyor

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’ndeki Hristiyanlar Hazreti İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen Noel Bayramı’nı kutluyor. Bu amaçla Kürdistan’daki tüm kiliselerde törenler düzenleniyor.

Dünya gelenilde milyonlarca Katolik ve Protestan Hristiyan, Hz. İsa'nın doğumunu yani Noel'i kutluyor. Noel nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ndeki 126 kilise ve 60 mabedde bir araya gelen Hristiyanlar gün dolayısıyla düzenlenen ayinlere katılıyor.

Erbil’in Şaklawa ilçesindeki kilisede düzenlene ayini izleyen Rûdaw muhabiri Ferhad Dolemeri, ilçede yaşayan 200 kadar Hristiyan ailenin hazır bulunduğunu söyledi.

Şaklawa Klisesi Rahibi Elis Yakup da, huzurlu bir ortamda bayramı kutladıklarını belirterek, “Bugün barış bayramıdır. Şaklawa birlikte yaşan için örnek bir kenttir, kardeşlik kentidir” dedi.

Yakup, “Kürdistan’da farklı etnik ve dini inaçların birlikte barış içerisinde yaşaması dünyaya çok güzel bir tablo sunuyor” diye konuştu.

İsa Peygamber'in doğumgünü olarak kabul edilen 25 Aralık günü, ayrıca Doğuş Bayramı ya da Milat Yortusu gibi isimlerle de anılıyor.

Ermeni Ortodoks Kilisesi ise İsa Peygamber'in doğumunu 6 Ocak günü kutluyor.

Kürdistan Bölgesi nüfusunun büyük bölümü Müslüman olsa da Kürdistan’da Hristiyanlar, Ezidiler, Yarsaniler, Zerdüştler ve diğer etnik ve dini topluluklar da inançlarını özgürce yaşayabiliyor.

Hristiyan dini mercilerin verilerine göre 2003’te Irak’ta yaklaşık 1 milyon 800 bin Hristiyan yaşıyordu.Ancak şu an sadece 300 bin Hristiyan’ın kaldığı belirtiliyor…