Bakan Sındi ve Ezidi Miri Vekili: Şengal Kürdistan’dır!

Erbil (Rûdaw) – Bakanı Nasreddin Sındi, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Şengal için “kanton” önermesini eleştirerek, “Şengal Kürdistan’dır” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışındaki Topraklardan Sorumlu Bakan Sındi, Demirtaş’tan, sözlerine açıklık getirmesini istedi.

 

Kürdistan Bölgesi’nin idaresi dışında kalsa da, Şengal’in Kürdistan toprağı olduğunu vurgulayan Bakan Sındi, “Demirtaş’ın sözleri Kürtler’in birliğine olumsuz bir şekilde etkilemesi, uzak bir ihtimal değil” dedi.

 

Bu sorunun başka yerlere çekilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Sındi, “Kürdistan Bölgesi olarak Şengal’i kendimizden bir parça olarak görüyor ve kazanmaya çalışıyoruz. Bu açıdan Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bu sözlerden dolayı Demirtaş’tan açıklama yapmasını talep etmeli” diye konuştu.

 

Rûdaw’a konuşan Ezidi Miri Vekili Hazım Mir Tahsin Beg ise, Şengal’in Kürdistan toprağı olduğunu ifade ederek, “Şengal halkı başka türlüsünü kabul etmeyecek” dedi.

Bütün Ezidiler adına açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Hazım Mir Tahsin Beg, gerek yasal açıdan, gerekse halkın talebi olarak, Şengal’in Kürdistan Bölgesi’nden ayrı kalmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

 

Mir Vekili şöyle devam etti:

“Demirtaş kardeşimizdir ve görüşlerine saygı duyuyoruz. Ama söylediklerini Kürtler’in birliği açısında doğru bulmuyoruz.”

 

Selahattin Demirtaş, yaptığı bir konuşmada, “Şengal’de kanton bölge oluşturulmalı” önerisinde bulunmuştu.

 

PKK yöneticileri Duran Kalkan ve Mustafa Karasu da, Şengal için benzer öneriler yapmışlardı.

 

Irak Anayasası'nın 140’ıncı maddesine göre 2007 yılına kadar “tartışmalı bölgeler”de nüfus sayımı ve referandum yapılması gerekiyordu. Bu şekilde söz konusu bölgeler, Erbil'e veya Bağdat yönetimine bağlanacaktı. Ancak Bağdat tarafından çeşitli siyasi gerekçeler öne sürülerek bugüne kadar referandum yapılmadı.