Kürt siyaseti 2 yıldır Elçi’siz

Ankara (Rûdaw) - Yarın, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı, Diyarbakır milletvekili ve Bayındırlık eski Bakanı Şerafettin Elçi’nin ölümünün 2’nci yıldönümü.

 

Elçi, 25 Aralık 2012’de Ankara’da, kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını kaybetmişti.

 

HDP Eşbaşkanları Demirteş ve Yüksekdağ, Elçi için yayımladıkları mesajda şöyle dediler:

 

“Mütevazi kişiliğiyle her zaman diyalogdan, uzlaşıdan, barıştan yana olan tavrıyla, büyük birikim ve tecrübesiyle demokratik siyasete, Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesine önemli katkıları olan Sayın Elçi’nin yokluğunu siyasi yaşamımızda her zaman hissediyoruz.

 

Aramızdan ayrılışının ikinci yıl dönümünde değerli mücadele insanı, Şerafettin ELÇİ Ağabeyimizi saygıyla, özlemle ve minnetle anıyoruz. 

 

O’nun bizlere bıraktığı mücadele mirası yolumuza ışık tutmaya devam edecektir.”

 

1938’de Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğan Elçi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Kürt aydınlarının yargılandığı ünlü “49’lar Davası”ndan yargılanan Elçi 8 ay Diyarbakır Cezaevi’nde yattı.

 

1978-79 yılları arasında Bülent Ecevit hükümetinde Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı.

 

12 Eylül darbesinin ardından, bakanlığı döneminde “Türkiye'de Kürtler var, ben de Kürdüm” dediği için Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi’nce 2 yıl 3 ay cezaya çarptırıldı. Yine bakanlığı döneminde, “Kürtleri işe aldığı için” Yüce Divan’da yargılandı ve 2 yıl 4 aya mahkum oldu.

 

2,5 yıl cezaevinde kalan Elçi 1992'de, doksan sekiz Kürt aydını ile birlikte Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı'nı kurdu. Uzun bir hukuki mücadelenin sonucunda, söz konusu vakıf, 1995'te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi. Bu sayede, Cumhuriyet tarihinde ilk olarak, "Kürt" adı ile bir kurum resmiyet kazanmış oldu.

 

Kürt partilerinde siyasi yaşamını sürdüren Elçi, 12 Haziran 2011 seçimlerinde BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar arasında yer aldı ve yıllar sonra yeniden milletvekili oldu. Ölümünün ardından Şırnak’ta yapılan havaalanına “Şerafettin Elçi Havaalanı” ismi verildi.