‘Erken evlilik’ takvime girdi

24-12-2014
Adil Harmancî
Etiketler takvim kürt il kadın çovuk erken evlilik
A+ A-

Van (Rûdaw) – Türkiye ve Kürt illerinde erken yaşta evlilikler son zamanlarda giderek tartışma konusu olurken, kadın kuruluşları, bastırdıkları 2015 yılı takvimleri için de “erken yaşta evlilik” konulu görüntüleri tercih etti.

 

Bölgede sadece kızlar değil, erkek çocuklar da erken yaşta evlendiriliyor. Bu nedenle konuya duyarlı kurumlar daha önce kullanılan “çocuk gelin” ifadesi yerine şimdi “erken yaşta evlilik” terimini kullanıyor.

 

18 yaşın altındaki erken yaşta evliliklerin zararları son zamanlarda çeşitli kanallardan sık sık kamuoyu ile paylaşıldı. Bir yandan Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı, diğer yandan da birçok kadın kurumu ve sivil toplum örgütü konuya ilgi çekmek için çeşitli etkinlikler düzenledi.

 

Bazı kadın kurumları da tartışmayı takvim yapraklarına taşıdı. 

 

Bunlardan Yaka Kadın Kooperatifi, daha önce okullar arası düzenlenen “küçük yaşta evlilik” konulu resim sergisinden dereceye giren resimleri 2015 yılı için bastırdıkları takvim yapraklarına işledi.

 

Konuyla ilgili Rûdaw’a bilgi veren kooperatif başkanı Gülmay Gümüşhan, takvimlerden 2 bin adet basıldığını ve kurumlar başta olmak üzere değişik çevrelere dağıtacaklarını söyledi.

 

Erken yaşta evliliğin zararlarını takvime de yansıtmak istediklerini belirten Gümüşhan, şunları söyledi:

 

“Şimdiye kadar bu konuda birçok çalışma yürüttük. İki yıldır, ev ev dolaşıp anlattık. Arkamıza dönüp baktığımızda anlattıklarımızın işe yaradığını gördük. Biz de buna dayanarak herkesin evinde, bürosunda bulundurabileceği takvimlere de yansıtmak istedik. Bu tür çabalarımız bundan sora da devam edecek. Kendi gücümüz oranında ta ki, çevreyi belli bir noktada ikna edene kadar”  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli