Zaho ve Duhoklular tedavi için Batman’a gidiyor

Batman (Rûdaw) - Tedavi almak için yüzlerce hasta Kürdistan Bölgesi kentleri Zaho ve Duhok’tan Batman’daki özel hastanelere gidiyor. Artan talep üzerine Türkiye'deki bazı özel hastaneler Zaho ve Duhok kentlerinde irtibat büroları açtı.

Duhoklu Nizar Veysi, eşi Hiva Sedi'nin ameliyatı ve tıbbi müdahale için Batman'da özel bir hastaneye tedavi altına alındı.

Mevcut durumdan yakınan Veysi, Duhok'taki hastanelerde uygulanan tedaviyi maliyetli bulan ve donanım olarak yetersiz gören pek çok kişiden biri.

Duhoklu Veysi, “Eşimin ameliyatı için buraya geldik. Çok şükür iyi geçti. Doktora da teşekkür ediyoruz” dedi.

Hiva Sedi ise “Burası bizim için çok daha yakın, doktor da yetkin biri. Doktor iyiyse neden Ankara'ya gidelim ki?" dedi.

Batman'daki hastanelere Duhok ve Zaho'dan her gün yüzlerce hasta getiriliyor. Bu hastaların çoğunda iç hastalıkları ve fıtık gibi hastalıklar mevcut.

Batman’ı tercih etme sebebi Kürtçe konuşulması

Hastaların Batman'ı tercih etme nedenlerinden biri de kentte ve hastanelerde Kürtçe konuşulması. Kürdistan Bölgesi'nden gelen hastalar buradaki doktorlar ile iletişim kurabiliyor.

Zaho'dan Abdurrahman Muhammed de gelme sebebine ilişkin "Zaho ve Duhok'ta da iyi doktorlar var, fakat özel doktorları Batman'da bulabiliyoruz. Bu yüzden buraya geldik" dedi.

Tedavi için Duhok'tan Batman'a gelen Müslim Hikmet “Buradaki doktorlar iyi. Dil olarak da birbirimizi anlıyoruz, bize yardımcı oluyorlar” ifadelerini kullandı.

“Doktorlar değer veriyor”

Duhok'taki doktorlara sitem eden Nizar Hüseyin ise “Buraya doktorlar için geliyoruz. Bizimle ilgileniyor, bize değer veriyor ve bizi koruyorlar. Bizim doktorlarımız bize hiç değer vermiyor. Doktorlarımız ve eczanelerimiz birbirlerinin ortakları” diyerek şikayetini belirtti.

Batman'daki hastanelerde görev yapan doktorlara göre hastanelerine şimdilik sadece Zaho ve Duhok çevresindeki Kürtler geliyor. Araplarla Erbil ve Süleymaniye'deki Kürtler tedavi için Ankara ve İstanbul'daki hastaneleri tercih ediyor.

“Her türlü ameliyat için buraya geliyorlar”

Konuyla ilgili konuşan özel bir hastanenin doktoru Doç. Dr. Öztekin Çıkman, “Dahiliye için, cerrahi için, mide ve hastalıkları ve obezite için geliyorlar. Reflü ve fıtık hastalığı olanlar da geliyor. Her türlü ameliyat ve hastalık için buraya hasta geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Batman'a daha fazla hasta getirmek için hem kendi şehrinde hem de Duhok'ta irtibat bürosu kuran ve bir hastanenin iletişim bölüm başkanlığını yapan Ali Adıbelli "Şu ana kadar her ay buraya yaklaşık bin kişi geliyordu. Bu ofisin açılmasından sonra aylık olarak 2 bin 500 kadar hastanın buraya gelmesini ve tedavi almasını bekliyoruz” dedi.

Son yıllarda Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye'ye tedavi için gidip gelen hasta sayısı arttı. Sağlıkta yaşanan bu trafik için "sağlık turizmi" adı verilen kavram kullanılıyor.