Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu’dan çarpıcı rapor

24-11-2020
Abdulselam Akıncı
Diyarbakır
Diyarbakır
Etiketler Diyarbakır Covid-19 Eğitim İzleme Kurulu
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu, pandemi koşullarında eğitimde yaşanan sorunlar hakkında raporunu açıkladı. Raporda ayrıca çözüm önerilerine de kapsamlı bir şekilde yer verildi.

Geçtiğimiz gün Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubeleri ile siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin eğitim alanında yaşanan sorunlara çözüm bulmak için oluşturduğu Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu, kennte pandemi döneminde eğitim alanınd ayaşanan sorun ve sıkıntıları ve ayrıca çözüm yollarını raporlaştırdı.

Basın açıklaması ile kamuoyuna açıklanan raporda, Covid-19 salgını dünya çapında hızla yaygınlaşırken, sağlık, eğitim ve çalışma yaşamı başta olmak üzere yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkilemeye devam ettine dikkat çekildi.

Salgının dünyanın dört bir yanında hızla yayılmasıyla birlikte 150’yi aşkın ülkede okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm kademelerde eğitim kurumları hızla kapatıldıüı ve eğitim-öğretime ara verildiğine, bazı ülkelerde açılan eğitim-öğretim kurumları salgının geldiği yeni boyut nedeniyle kapatmak zorunda kaldığına değinilen raporda, şunlara yer verildi:

“Covid-19 salgınının Türkiye ve Diyarbakır’daki tehlikeli seyri devam ederken Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulunun oluşturulması hayati bir önem kazanmıştır. Kurulu oluşturan bütün bileşenler böylesi ortamlarda toplumsal sorumluluklarını yerine getirme ve kamuyu doğru etkilemeyi, sorunların çözümü için gerekli uyarıları yapmayı tarihsel bir sorumluluk olarak algılamaktadır. Eğitim ve sağlık vazgeçilmez, tasarruf edilemez haklarımızdandır.

Öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkını bir bütün olarak görüyoruz bunun içinde mücadele edeceğiz. Öğrencilerin, halkın ve eğitim emekçilerinin sağlığını, yaşamını güvenceye almadan eğitim hakkını sağlamak mümkün değildir. Okulların açılmasında Türkiye de 18 milyon öğrencinin, Diyarbakır’da ise 492.975 öğrencinin ve 26.588 öğretmenin 867 Yardımcı Hizmetler Sınıfı, İŞ KUR üzerinden görevlendirilen personelin yararını, toplumun sağlığını, fiziksel ve ruhsal durumunu mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir. İlimizin eğitime ilişkin verileri tablolar halinde ekte verilmiştir.”

Diyarbakırda Eğitim

Eylül 2020 itibariyle Diyarbakır genelinde 1677 okul ve kurumda;  492 bin 975 öğrenci bulunduğu bilgisine yer verilen raporda, kentteki eğitim durumuna ilişkin şunlar kaydedildi:

Okullarımızın sınıf mevcutları arasında özellikle ortaokullarda okul türleri arasında ciddi bir fark var. İmam Hatip okulların mevcut ihtiyaçlar gözetilmeden sayılarının artırılması diğer ortaokullarda sınıf mevcutlarının artmasına neden olmuştur. Merkez ilçelerde İmam Hatip ortaokulları, normal eğitim yapmasına rağmen sınıf mevcutları 16-22 arasında değişmektedir. Aynı bölgede bulunan diğer ortaokullarda ikili eğitim yapılmasına rağmen sınıf mevcutları 35-45 arasındadır. Okullaşma oranındaki düşüklüğe, öğrenci mevcutları az olan imam hatip okulları eklendiğinde yetersiz sınıflardan kaynaklı öğrencilerin zorunlu olarak İmam Hatip okullarına yönlendirilmesi durumunu ortaya çıkarmıştır. Bu yıl 8.sınıfı bitiren 47228 öğrenciden 4000 kişi liselere kayıt yaptırmamıştır. Bunlar ya işyerlerinde çok düşük ücretle çalışmakta ya da açık öğretime devam etmektedirler.

“EBA’ya giriş yapabilen öğrenci sayısı oldukça düşüktür”

İlimizde kayıtlı öğrenci sayısı 492.975’dir. Uzaktan eğitimle beraber  EBA’ya giriş yapabilen öğrenci sayısı oldukça düşüktür. 1 Nisan 2020 verilerine göre Kayapınar ilçesinde  ekonomik koşulları görece  iyi olan öğrencilerin% 14,2’sinin EBA’ya erişim sağladığı görülmektedir. Kırsala gittikçe bu oran düşmektedir. Sur ilçesindeki 25.032 öğrencinin sadece %2,5’i EBA’ya giriş yapabilmiştir. Kocaköy ilçesin de % 1,11, Eğil’de ise %  0,68… Kısacası eşitsiz koşullar ilimizde ve bölgede tabloyu daha vahim hale getirmektedir. Bütün girişimlere rağmen ilimizde uzaktan eğitime erişimde Mayıs2020’de yakalanan en iyi oranlar şu şekildedir.  Kayapınar’da% 34,58; Yenişehir’de % 23,14; Lice de  % 4,19; Eğil’de, % 4,48.Bu oranlar öğrencilerin uzaktan eğitime erişimde ekonomik koşulların ne kadar etkili olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır.Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan çocuklarımızın büyük bir kesimi mevsimlik işçi statüsüyle tarlalarda çalışmaya başladığı için eğitimden uzaklaşmıştır. Liselilere kayıt yaptıramayan öğrencilerin çocuk işçi olmaları eğitim sisteminin başka bir boyutunu gözler önüne sermektedir.

Mart-Haziran aylarında Diyarbakır’da 1 saniye bile EBA’ya giriş yapamayan öğrenciler Bağlarda 24430, Silvan’da 15248 Sur ’da 20636 olup il genelinde toplam sayı 200 bine yakındır. 16 Mart itibariyle okullar kapanmış, uzaktan eğitim sürecine geçilmiştir. Pandemi döneminde uzaktan eğitime erişemeyen öğrenci sayıları; ekonomik koşulların kötüleşmesi ve işsizliğin artmasıyla beraber katmerleşmiştir. Yeniden uzaktan eğitim sürecine geçişle ile beraber bu sayının artacağı kesindir.

Bu veriler gösteriyor ki uzaktan eğitimde öğrencilerin dersleri izlemek için gerekli teknolojik donanım (tablet, PC, akıllı telefon) ve internet alt yapısı ve bağlantı erişiminden yoksun olmaları eşitsizliklere yol açmış, Anayasal  bir hak olan eğitim hakkı kullanılamaz hale gelmiştir.

“Anadil sorunu eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilemektedir”

Diyarbakır’da anadil sorunu eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilemektedir. Telefonun aynı zamanda bir iletişim aracı olması; kalabalık ve yoksul ailelerde çocuklarımızın uzaktan eğitime erişim sorununu derinleştirmiştir. Pandeminin getirdiği işsizlik ve ekonomik sıkıntılar sonucunda ortaya çıkan aile içi sorunlara, ev içi sorunlara öğrenciler de şahit olduklarından dolayı psikolojik olarak olumsuz etkilenmişlerdir. Bütün bu sorunlarla beraber öğrencilerin büyük bir kesimi okuldan uzaklaşmış, ucuz iş gücüne yönelmiştir. Gerekli tedbirler alınmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz.

Öğrencilerin önemli bir bölümünün uzaktan eğitime hiç erişiminin olmadığı veya sadece cep telefonundan eriştiği bir dönemde bu durumun acilen çözülmesi gereken bir sorun olarak kabul edilmesi gerekmektedir. MEB; gereksinimi olan tüm öğrencilere hızlıca uzaktan eğitime erişim için gerekli cihazları ve internet bağlantısını temin etmelidir.

Ayrıca, yoksul öğrenciler başta olmak üzere dezavantajlı kesimlerden olan öğrencilerin gerekli ve yeterli olanaklara sahip olmadığı koşullarda onları sınava tabi tutmak, yaşadıkları eşitsizlikleri artırmaktadır. MEB, ifade edilen gerekçelerden dolayı, uzaktan eğitim döneminde yapılacak tüm sınavları iptal etmeli ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.

Bu sorunların ve sıkıntıların yenilenmemesi için usta öğreticiler dâhil olmak üzere, tüm öğretmenlere dönük genel bir idari izin uygulamasına geçilmelidir.

Uzaktan eğitim döneminin uzaması öğrencilerin ve öğretmenlerin bilgisayar başında geçirdikleri sürenin uzamasına neden olmaktadır. Bu durum öğrenciler açısından eğitimden uzaklaşma ile birlikte aynı zamanda hem öğrenciler hem de öğretmenler için çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

MEB bu sorunun çözümü için, öğrencilerin günlük alacağı ders saati sayısını azaltmalı, ders sürelerini kısaltmalı ve kazanımları seyreltmelidir.

Uzaktan eğitim döneminde eğitim emekçilerinden görev tanımlarına uygun olmayan, sağlıkları için risk oluşturan ve istekleri dışındaki görevlerin yapılması istenmemelidir. MEB, bu konuda acilen tüm il valiliklerine ayrıntılı bir yazı göndermelidir.

Uzaktan eğitimin devam ettiği dönem boyunca MEB, alanın tüm özneleriyle birlikte sürdürmelidir.”

Diyarbakır Eğitim Araştırma Verileri

Raporda toplanan veriler ise şu şekilde:

Görüşülen Okul Sayısı :664

Covid-19 Görülen İşyeri (Genel Sayı) : 191

Covid 19 Olan Öğretmen Sayısı: 352

Covid 19 Olan Memur ve YHS: 55

Toplam: 407

Covid 19 Olan Öğrenci  :236

Veriler Mart-16 Kasım 2020 tarihleri arasındadır.

Covid-19’dan dolayı  hayatını kaybeden eğitim emekçileri

1-Mahmut Akyol

2-M.Zülfü Kaymak  memur

3-Gökmen Aktan

4-Halil Temiz

5-Zülküf Çalışkan

6-Cengiz Tekdal

7-Ramazan Özdemir memur

8-Mehmet Özdemir memur

9-Muzaffer Kaya

Gerekli ve yeterli tedbirler alınmadan 24-28 Ağustosta yüz yüze yapılan seminerler, 21 Eylülde başlatılan ve en son il Hıfzı Sıhha Kurulunun 93 ve 95 kararlarıyla kırsal kesimlerde sınıf ve okulların fiziki imkânları, öğrenci sayısı dikkate alınmadan 5 gün yüz yüze eğitime geçilmesi bu tablonun ağırlaşmasına neden olmuştur.

Yardımcı Hizmetler Personeli Olmayan okul sayısı: 171

Kadrolu olan YHS personelinin çok az olması ve İŞ KUR üzerinden alınan TYÇP sayısı sorunu çözmekten uzaktır. Köylere gönderilen iş kur personelinin yemek ve yol masrafları köylere gidişlerini olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda küçük köy okullarına personel görevlendirilmemiştir. Sadece 1 personeli olan okullarda üzerine güvencesiz çalışma biçimi de eklenince sorunlar ağırlaşmıştır.

Pandemi koşullarında temizliğin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Okullarımızda hâlihazırda 8 sınıf ve 1 koridor için 1 personel görevlendirilmesi gerekmektedir. Bir çok okulda yeterli personel yoktur. Eğitim emekçileri, öğrenciler ve okulun diğer bileşenleri için hijyenik bir sınıf ortamı sağlanmalıdır.

1-2 Yardımcı Hizmetler Personeli olan okullar : 316

Ateş Ölçeri Olmayan okul Sayısı : 282

Basit olarak giderilebilecek ateş ölçer sorunu kamu kaynakları yerine okulların olmayan bütçeleri üzerinden karşılanması talebinden derhal vazgeçilmelidir.

Sınıf Mevcutları

20-30 olan sayı: 109

30-40 olan sayı: 13

Bir sırada 2 öğrencinin oturma durumu: 138

3 oturma düzeni: 2 okul. (bu okullarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmaktadır.)

Kalabalık sınıf mevcutlarının bölünmesi yerine 07 Ekim 2020 tarihinden itibaren özellikle kırsal alanlarda okulların tam zamanlı ve haftada 5 gün açılması kararı pandemi sürecinde MEB’in eğitime verdiği değeri bir kez daha kanıtlamaktadır. Eğitim emekçilerinin sürecin bir parçası olmasını sağlamak gerekmektedir. Eğitim emekçilerine danışılmadan alınan her karar özellikle öğrencilerimiz için büyük riskler barındırmaktadır.

Yeterli tedbirler alınmadan yüz yüze eğitime geçilmesinin acı tablosu bu verilerden rahat bir şekilde anlaşılmaktadır. Uzaktan eğitim bir nesli kaybetme noktasına getirmiştir. Bütün tedbirler alınarak yüz yüze eğitim yapılmalıdır.

Maske ve Dezenfektan temini ve kullanımı

Okullarımızın % 45’i verilen maske sayısını ve kullanışlılığını yeterli görmemiştir. Dezenfektan bakımından da durum aynıdır. Kırsal mahallelerde okulların büyük bir kısmında yetersiz olan maske ve dezenfektan ihtiyacını, öğretmenler hem kendileri hem de  öğrencileri için kendi bütçelerinden karşılamaktadır. Bu aynı zamanda öğretmenlere ayrı bir maddi yük getirmektedir.

İzolasyon Odası

İşyerlerinin % 90’ında izolasyon odası oluşturulmadığı tespit edilmiştir. Bu durum belirti gösterecek öğrenci ve öğretmenlerin diğer kişilerden izole edilmesini zorlaştırmaktadır.

Pandemi kurulu

Okulların % 80’inde pandemi kurulu oluşturulmamıştır. Pandemiyle mücadele konusunda ekip çalışmasının olmaması zaaf oluşturmaktadır.

Geçici Görevlendirmeler

Geçici görevlendirmelerin zaruri durumlardan ziyade daha çok yandaş sendikanın referansları üzerinden insan kayırarak yapılması eğitim emekçileri arasında moralsizlik  ve motivasyonsuzluk yaratmaktadır.

Kırsal Mahallelerde Zorunlu İmam Hatiplere kayıt

Diyarbakır’ın 17 ilçesinin kırsal mahallelerinde (köyler) 50 den fazla ortaokul kısmi olarak (5. Sınıf ve 6. Sınıf İmam Hatip’e dönüştürülürken 7. Sınıf ve/ya 8. Sınıf ortaokula devam etmektedir) dönüştürülmüştür. Pandemi sürecinde ikili okul vaziyeti gören bu okulların sadece İmam Hatip Ortaokulları kısmı eğitim-öğretime devam etmiştir.

Bu yerleşim yerlerinde öğrencilerin İmam Hatip ortaokulları dışında herhangi bir ortaokula gitme şansı bulunmamaktadır. Herkesin istediği okul türünü özgürce seçme hakkı gasp edilmektedir. Bu uygulamadan vazgeçilerek köylerde velilerin zorunlu tercihten dolayı öğrencilerini İmam Hatiplere kaydetmesine son verilmeli, örgün ortaokullar açılmalıdır.

Bu dönemde pandemiye açık davetiye çıkarıp insan hayatını hiçe sayan ve insan mantığıyla anlaşılması mümkün olmayan iki örneği sizlerle paylaşmak istiyoruz.  Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı GAP Karaçalı Anadolu Lisesinde DYK kursları 24 kişi olarak ayarlanmış ve blok ders 80 dakika olarak işletilmiştir.Bir başka aykırı uygulama ise Silvan’ın Sulubağ ortaokulunda gerçekleşmiştir. Karantinada olan öğretmenlerden rapor almaları istenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığınca

Raporda bahsedilen konular hakkında şözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

1-            Yüz yüze eğitim zamanında okula çağırılacak öğretmenlere haftalık test yapılmalıdır.

2-            Seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama kadrosu bakanlıkça alınmalıdır.

3-            Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

4-            Okullara sağlık personeli atanması ilgili bakanlıklarla ortaklaşa yapılmalıdır.

5-            Temizlik ve dezenfektan için bütçe ayrılmalı,  bu işleri sürdürecek yardımcı hizmet personeli alınmalıdır.

6-            Öğretmen odaları, kantinler, yemekhaneler ve okulların diğer bölümleri fiziki mesafeye uygun hale getirilmelidir.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve okullarca yapılması gerekenler

1-            Öğretmenler, okul çalışanları ve öğrenciler için yeterli miktarda koruyucu malzeme hazırlanmalıdır.

2-            Aileler, öğrenci velileri ve okulun çevresinde bulunanlara yönelik düzenli olarak koruyucu önlemler alınmalı ve bu kesimler, okulun durumu ile ilgili bilgilendirilmelidir. Buna yönelik çalışmalar en kısa sürede tamamlanmalıdır.

3-            Risk değerlendirmesi içerisinde bulunan hamile ve süt izni kullanan kadın emekçiler, kronik rahatsızlığı bulunanlar, engelli ve ileri yaşta bulunan eğitim emekçileri için ayrı bölümler hazırlanmalıdır.

4-            Öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin beslenme gereksinimlerinin karşılanmalı,  okulun hijyenik tutulması sağlanmalıdır. Okulların risk değerlendirilmesi yapılıp gerekli tedbirler alınmalıdır.

5-            Öğrencilerin ve çalışanların beklemek için kullandıkları odaların  bekleme sonrasında, temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için gerekli hazırlıklar ve görevlendirmeler yapılmalı, ayrıca bütün kurumlarda izolasyon odaları oluşturulmalıdır.

6-            Okulun çalışanları ve öğrenciler için okula geldiklerinde, teneffüs dönüşü ve yemekten önce ve gerekli olan diğer zaman dilimlerinde ellerini sürekli yıkamaları için gerekli olan malzeme (sabun, mümkünse sıcak su, temizlik malzemesi) sağlanmalı ve buna uygun zaman planlaması yapılmalıdır.

7-            Havalandırmanın sağlanması için mümkün oldukça pencerelerin açık tutulmalıdır.

8-            Sınıflarda ve bürolarda sürekli olarak tek kullanımlık kâğıt mendil bulundurulması için gerekli hazırlıklar tamamlanmalıdır.

9-            Sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, merdiven tırabzanları, elektrik düğmeleri, bilgisayar mouseları, sabit telefonlar, fotokopi makineleri vb.) sürekli olarak temizlenebilmesi için gerekli malzeme ve görevli planlaması yapılmalıdır.

10-Pansiyonlu okulların yemekhane, çamaşırhane gibi ortak kullanılan bölümlerinin temizliği ve havalandırması için gerekli önlemler alınıp bu konuda görevlendirmeler yapılmalıdır.

  11-Okul girişlerinde tüm eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve ziyaretçilerin ateşinin ölçülmesi için gerekli hazırlıklar yapılmalı, ateş ölçüm araçları acilen temin edilmelidir.

  12-Sınıflarda maske, eldiven ve dezenfektan bulundurulmalı,öğretmenlerinkendi bütçelerinden öğrencilere maske alma sorunu çözülmelidir.

 13-Sağlık çalışanlarının okula gelerek son durumla ilgili bilgilendirme yapması için çalışmalar yapılmalıdır.

 14-Ani gelişecek bir durumda okulun hızla boşaltılması için okul giriş-çıkış kapılarının sayısı artırılmalıdır.

 15-Sınıflarda bulanacak öğrenci sayısı fiziksel mesafe gözetilerek belirlenmelidir. (2 m.)Fiziksel mesafeye uyularak bir sınıfa en fazla 15 öğrenci alınmalıdır.

 16-Okul giriş ve çıkış saatleri farklı şubelerin çakışmayacağı şekilde düzenlenmelidir.

 17-Servisle okula gelen öğrencilerin inecekleri ayrı bir alan düzenlenmeli ve o alanda ateş ölçümü yapılmalıdır.

 18-Kırsal mahallelerde kalabalık olan bütün okullarda 5 gün eğitim uygulamasına son verilmeli. Sınıflar seyreltilip pazartesi ve Salı 1. grup; Perşembe ve Cuma günü 2.grup okula alınıp Çarşamba günütemizlik yapılmalıdır.

 19-Okullar açılmadan öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz test uygulanmalıdır.

 20-Yüz yüze eğitim ve öğretime başlandığında öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz aşı yapılmalıdır.

 21-Acilen yeni derslikler inşa edilmelidir. Bunun için atıl halde bulunan kamu binalarından ve konteyner dersliklerden yararlanılmalıdır.

 22-Okulların temizlik ve dezenfektan için ihtiyacı olan personel kadrolu bir şekilde acilen karşılanmalıdır. Bu personellere salgınla mücadele ve hijyen eğitimi verilmelidir.

 23-Taşımalı eğitim ortadan kaldırılmalı, acilen daha önce kapatılan köy okulları yeniden açılmalı, okulu olmayan köylere okul inşaa edilmeli ve buralara kadrolu öğretmen ataması sağlanmalıdır.

 24-Öğretmenlerin kendi görev tanımları dışındaki filyasyon, denetim ekipleri vb. işlerde görevlendirmeleri derhal sonlandırılmalıdır.

 25-Bütün okullar için ateş ölçerler alınıp öğrenci ve eğitim emekçilerinin günlük kontrolleri yapılmalıdır.

 26-Maske, dezenfektan ve diğer temizlik malzemeleri eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.

 27-İmkanı olmayan bütün öğrencilere en kısa zamanda tabletleri sağlanmalı, verilen internet kotaları canlı derslerde geçerli olmalıdır.

 28-Resmi ve özel tüm okul öncesi eğitim kurumlarının (ana sınıfı, anaokulu, uygulama sınıfları) haftada 5 gün yüz yüze eğitim uygulamasına son verilmelidir.

 29-Özel eğitime muhtaç öğrencilerin yüz yüze eğitim uygulaması sonlandırılmalı, okul öncesi ve özel eğitim emekçilerininve öğrencilerin hayatı tehlikeye atılmamalıdır.”

“Demokratik, laik, bilimsel, anadilinde, ulaşılabilir ücretsiz kamusal eğitim istiyoruz”

Raporun sonuç bölümünde ise Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu’nun talepleri şu şekilde ifade edildi:

“Eğitim izleme kurulu olarak; bütün eğitim ve bilim emekçilerinin vevelilerimizin sağlığının güvence altına alınması, öğrencilerimizin ve bütün eğitim ve bilim emekçilerinin risk taşımayan ortamlarda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmeleri, yaşanan krizden kaynaklı hak gasplarının durdurulması, emekçilere yaşamlarını sürdürebilecekleri bir ücret verilmesi, eğitime dönük tüm ihtiyaçların ücretsiz olması için ortak mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor ve demokratik, laik, bilimsel, anadilinde, ulaşılabilir ücretsiz kamusal eğitim isteğimizi bir kez daha vurguluyoruz.”

Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu’nda yer alan parti, kurum ve örgütler

Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu

Tüm Bel Sen Diyarbakır Şubesi

HDP

Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu

Tarım Orkam Sen Diyarbakır Şubesi

CHP

Eğitim Sen Diyarbakır 3 Nolu

Yapı Yol Sen Diyarbakır Şubesi

TİP

Genel İş  Diyarbakır 1 Nolu Şube

Haber Sen Diyarbakır Şubesi

DEVA Partisi

Genel İş  Diyarbakır 2 Nolu Şube

BES  Diyarbakır Şubesi

ESP

Ses Amed Şubesi

BTS  Diyarbakır Şubesi

KKP

Diyarbakır Veteriner Hekimleri Odası

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır

PİA

Mezopotamya Psikologları İnsiyatifi        

Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır    EMEP

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi

TUAY-DER

Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır

Harita Mühendisleri Odası Diyarbakır

Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır

Şehir Plancıları Odası Diyarbakır

Peyzaj Mimarları Diyarbakır

Cevre Mühendisleri Odası Diyarbakır

Iç Mimarlar Odası

Diş Hekimleri Odası

Pir Sultan Abdal Derneği

Dut Ağacı Dayanışma Der.

İHD Diyarbakır Şubesi

Barış Akademisyenleri

               

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli