İşitme engelliler bunalımda!

24-11-2014
Adil Harmancî
Etiketler Kürt ili işitme engelliler okul
A+ A-

Van (Rûdaw) - Türkiye’de birçok Kürt ilinde işitme engellilere dönük lise düzeyinde okul bulunmuyor. Engelliler okumayı sürdüremedikleri gibi, gönderildikleri düz liselerde ise bunalıma giriyor.

 

24 Kürt ilinde sadece Elazığ ve Erzurum’da işitme engellilere dönük lise bulunuyor. Diğer bazı illerde düz liselerde birer sınıf tahsis edilirken, Van, Diyarbakır, Siirt, Adıyaman ve Antep’te de işitme engelli ilköğretim okulları bulunuyor.

 

Lisenin bulunmadığı illerde veliler çocuklarını Elazığ, Erzurum, ya da bir batı iline gönderiyor, ya da bulunduğu ildeki liseye göndererek burada işitme engelliler için ayrılan sınıfta eğitimine devam etmesini sağlıyor.

 

Ancak veliler çocuklarını hem uzak illere göndermede, hem de bulundukları illerde eğitimlerini sürdürmelerini sağlamak isterken ciddi sorunlar yaşıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Aydın Aslan isimli veli, oğlu ilköğretimi bitirdikten sonra eğitimine devam etmek istediğini ancak bulunduğu ilde lise olmadığı için Elazığ’a götürdüğünü söyledi.

 

Bölge genelinde işitme engelliler Elazığ’ı tercih ettiği için yer doluluğu nedeniyle geri döndüğünü belirten Aslan, “Oğlum Enes’i bu kez de düz liseye göndermek istedim, ancak okulda kendisiyle dalga geçerler diye gitmedi ve evden kaçtı” dedi.

 

Oğlu interneti kullandığı için gittiği İstanbul’da bir arkadaşıyla buluştuğunu belirten baba, şunları anlattı:

 

“Hakkari’den İstanbul’a gidiyor orada da facebook üzerinden arkadaşıyla buluşuyorlar. Birkaç ay haber alamadım. Bir gün arkadaşı beni aradı, adresi verdi, gidip getirdim. Buradaki okula gitmek istemiyor, çünkü arkadaşları gülünce onun zoruna gidiyor. Beni gönderirsen yine kaçarım diyor işaretlerle, tabii bu durumda gönderemem. Ama en azından bize yakın olan Van’da bir işitme engelli lisesi olsa bu çocuklar böyle mağdur olmazdı. Sadece benim oğlum değil, çok kişi var böyle eğitimleri yarıda kalıyor”

 

Haydar Avcı isimli veli de, oğlunun ve arkadaşlarının voleybolda Türkiye birincisi geldiklerine dikkat çekerek, “İlköğretimden sonra artık okula gidemediler, çünkü Van’da lise yok. İşitme Engelli Spor Kulübü var oraya takılıyorlar. Hepsi de derslerinde çok başarılı, ama devam etmeyince bütün emeklerimiz boşa gidiyor, onların da bir geleceği olmuyor” diye konuştu.

 

Avcı da, Abdurahmangazi Lisesi’nde işitme engelliler için özel bir sınıf olduğunu, ancak diğer öğrencilerle bir arada bulunmak istemediği için oğlunun ve birçok arkadaşının bu okula gitmediğini ifade etti.

 

Van İşitme Engelliler Derneği yetkilileri de, lise için hem velilerin hem de kendilerinin Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruları olduğunu ancak şimdiye kadar kendilerine olumlu bir cevap verilmediğini söyledi.  

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli